JUSS OG SAMFUNN

Slutt på deling uten samtykke

Facebook skal personvern-granskes i 20 år.

11. nov. 2011 - 09:09

Ved å introdusere nye forhåndsaktiverte valg har verdens største sosiale nettjeneste åpnet slusene og gjort medlemmenes data stadig mer tilgjengelig for allmenheten, som regel uten å spørre først.

Men nå kan Facebooks lange tradisjon med å hule ut brukernes personvern være over.

Omsider skal det bli slutt på å innføre nye funksjoner eller endringer som gjør at privat innhold plutselig blir offentlig tilgjengelig.

Det skjer gjennom et nært forestående forlik mellom Facebook og USAs konkurransetilsyn FTC (Federal Trade Commission), melder Wall Street Journal.

Forliket er relatert til endringer Facebook gjorde i 2009, som blant medførte at navn, profilbilder, bosted, kjønn og vennelister ble offentliggjort. Til sterk kritikk fra personvernaktivister så vel som norske forbrukermyndigheter.

Avtalen, som nå bare skal mangle en endelig godkjenning av konkurransetilsynet, innebærer at Facebook i fremtiden må be om aktivt samtykke hver gang de introduserer endringer som berører synligheten av allerede lagrede opplysninger.

Under betingelsene i forliket skal Facebook dessuten måtte underlegge seg personvern-granskning i 20 år, opplyser kilder til Wall Street Journal.

Det innebærer trolig at de får samme behandling som Google (etter Buzz-fadesen), med en omfattende ordning med krav om jevnlige personvernettersyn av en uavhengig tredjepart.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra