Slutt på fri chat på MSN

Misbruk fra spammere og pedofile er årsaken til at Microsoft stenger sine frie samtale-tjenester.

Misbruk fra spammere og pedofile er årsaken til at Microsoft stenger sine frie samtale-tjenester.

Fra 14. oktober vil de frie og åpne chat-rommene på Microsoft MSN være stengt. I USA, Canada, Japan og Brasil vil de erstattes av betalte chat-rom der personlige detaljer som kreditkortinformasjon vil gjøre det mulig å spore opp eventuelle misbrukere. I resten av verden vil chattere være henvist til lynmeldingstjenesten MSN Messenger, der man samtaler i lukkede, egendefinerte og ikke-averterte grupper.

Microsoft viser generelt til misbruk av chat-rommene fra pornografisprende spammere og fra pedofile som bruker dem til å lokke barn til seg. Selskapet er kommet fram til at fri og uovervåket chat ikke er sikkert.

En tredje form for misbruk av chat-rom, der spekulanter setter ut falske rykter for å manipulere aksjekurs eller diskreditere selskap, er ikke nevnt.

Bruken av chat-rom skal være dalende. MSN mener det bare i USA, Canada, Japan og Brasil er et tilstrekkelig antall brukere for å gjøre en abonnementsordning hensiktsmessig.

MSN Norge driver chat-rom med navn som romantikk, ungdom, sport, jevnaldrende, storbychat og livsstil. Benedicte Løvdal som er ansvarlig for MSN i Norge, sier til digi.no at denne tjenesten har et svært beskjedent omfang her i landet.

– Det siste året har vi hatt mellom 40.000 og 50.000 brukere. Vi ønsker å satse på kommunikasjonstjenester der vi kan bidra med noe verdifullt. Chat er noe mange tilbyr, og vår chat-tjenester har ikke mer verdi for brukerne enn det andre tilbyr. Derfor er ikke chat noen strategisk satsing for oss. Vi har konsentrert oss om MSN Messenger, og vil fortsette å bygge ut denne tjenesten. Vi har også erfart at stadig flere går over til Messenger i stedet for chat.

Brukerne har fått melding i dag, sier Løvdal.

– Vi har merket få forsøk på misbruk av tjenesten i Norge. I Storbritannia er derimot pedofile en ganske stor del av grunnen til å legge ned tjenesten der. Vi har heller ikke erfart forsøk på manipulering av finansiell informasjon.

I Storbritannia er det kommet positive reaksjoner på nedleggelsen fra organisasjoner som driver med beskyttelse av barn. Noen er imidlertid usikre på hva slags undergrunn pedofile nå vil ty til. Andre mener MSN burde opprettholdt tilbudet, men sørget for kontinuerlig overvåkning, for å avsløre misbrukere og stenge dem ute. Microsoft presiserer at de nye betalingstjenestene som skal innføres i USA, Canada, Japan og Brasil, ikke skal overvåkes.

MSN Messenger kan brukes til både lyd og bilde, og på PC-er, PDA-er og avanserte mobiltelefoner. Brukere kan benytte Messenger til bokstavelig talt å ringe til hverandre over Internett, og samtale nærmest gratis.

Til toppen