TELEKOM

Slutt på fri databruk i Canada

Alle nettleverandører må innføre maksgrense.

 
  Bilde: stopthemeter.ca
2. feb. 2011 - 09:31

Canadiske nettbrukere raser mot innføringen av maksgrense på all bredbåndsbruk.

Prinsippet er kjent fra mobilselskaper verden over. Bruker du mer datatrafikk enn avtalt må du betale ekstra.

Det er likevel oppsiktsvekkende at et helt land gjør slutt på ubegrenset bruk av alle bredbåndslinjer. Slik man nå gjør i Canada.

Landets telemyndigheter (Canadian Radio-television and Telecommunications Commission, CRTC) har vedtatt reguleringer som tvinger nettselskaper å bytte til såkalt bruksbasert fakturering.

  <i>Bilde: stopthemeter.ca</i>
  Bilde: stopthemeter.ca

Taksameteret går

Vedtaket innebærer at nettselskapene må ta seg betalt per gigabyte. Dette kommer i tillegg til fastavgiften. CRTC har besluttet at overforbruk skal koste 1,9 kanadiske dollar per gigabyte, rundt 11 norske kroner. I den fransktalende delen av landet er avgiften rundt 2 kroner og 50 øre høyere.

De virkelig «glupske» kan belage seg på å betale enda mer. Et forbruk på over 300 gigabyte i måneden kan koste ytterligere 0,75 canadiske dollar. Det er lagt opp til ulike «pakker» med høyere terskler for kunder som har behov for dette, men ingen av dem gir fri databruk.

Bredbåndsselskapet TekSavvy i provinsen Ontario forklarer i en melding til kundene sine hvilke følger det nye avgiftsregimet vil få. Fra den 1. mars er selskapet tvunget til å innføre en maksgrense på 25 gigabyte måneden. Langt spinklere enn abonnementene med 200 gigabyte eller fri databruk som de tidligere leverte.

Bakgrunnen for reguleringen er det stadig tilbakevennende argumentet blant teleselskapene om at datatrafikken øker voldsomt.

CRTC ga i fjor høst telegiganten Bell Canada lov til å innføre bruksbasert fakturering overfor nettleverandører som leier linjene deres. Selskapet kan sammenlignes med vårt eget Telenor ved at begge eier kobberlinjer, og må leie ut kapasitet til mindre konkurrenter.

Over 285.000 canadiere har sluttet seg til en underskriftskampanje for å få stoppet det nye bredbåndsregimet. Kampanjen støttes av landets liberale og sosialdemokratiske opposisjonspartier.

- Kundene må betale mye mer for mindre nettbruk. De store teleselskapene prøver åpenbart å skvise forbrukerne og kontrollere nettmarkedet, heter det på kampanjesiden.

Konsekvensene er flere enn at prisen på bredbåndsaksess går opp, mener forskningleder Michael Geist ved Internett- og e-handelfakultetet, University of Ottawa.

- Dette gir en klar negativ effekt på den kanadiske digitale økonomien, skader innovasjonen og skviser nye forretningsmodeller ut av landet, sier Geist til The Vancouver Sun.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.