Slutt på gratis Outlook-klient med Exchange

Slutt på gratis Outlook-klient med Exchange

Microsoft vil ikke lenger gi bort den nyeste Outlook når man kjøper den nyeste Exchange.

Observante brukere av Microsofts e-postserver Exchange har merket seg en endring i lisensbetingelsene som kan få store følger for visse bedrifter. Langt nede på volumlisenssiden om Exchange på Microsofts nettsted er det et nytt avsnitt under overskriften Exchange Server 2007: Outlook 2007 grant for Exchange Server 2003 CAL customers.

CAL står for «Client-Access License», altså klientlisens. Exchange er et serverprodukt, og Microsoft tar seg betalt både for selve serveren, og for hver bruker eller klient. Hittil har Microsoft betraktet Outlook som den naturlige klienten til Exchange. De som kjøper Exchange CAL har følgelig fått en lisens til tilsvarende utgave av Outlook.

Det har gjort det mulig for mange bedrifter å dra nytte av Outlook 2003 mot Exchange 2003, uten å oppgradere alle sine brukere fra Office XP eller eldre. De fleste hadde ventet at ordningen ville videreføres med den kommende Exchange 2007, slik at de kunne oppgradere brukernes e-postklienter til Outlook 2007, selv om de beholdt Word, Excel, Powerpoint og så videre i 2003-utgave.

De nye betingelsene gjør det klart at de har forregnet seg. IT-budsjetter må gjøres om, dersom det var meningen å oppgradere til Exchange 2007 og Outlook 2007, uten å bytte ut hele Office-pakken. Slik heter det, i klar tekst:

«Unlike prior versions, Exchange Server 2007 Standard or Enterprise does not include the right to install Outlook on devices for which CALs are obtained.»

Det gjøres selvfølgelig et unntak: Dersom man hadde gyldig «Software Assurance» per 30. november 2006, vil man kunne oppgradere til Outlook 2007 når man oppgraderer til Exchange 2007 og tilhørende CAL.

Det vekker undring på blogger og diskusjonsfora at Microsoft velger å fjerne Outlook fra Exchange CAL samtidig som det føres en intens propaganda for at Outlook 2007 er den ideelle klienten for Exchange 2007, selv om det også ventes store forbedringer av webklienten til Exchange.

Ganske mange små og mellomstore bedrifter vil være mer tilbøyelig til å oppgradere til Exchange 2007 enn til Office 2007, og kan tenkes å oppfatte den nye ordningen som press fra Microsoft til å gjøre ellers unødvendige innkjøp av den nye kontorpakken.

Det påpekes også at mange har organisert sin Outlook-support slik at den faller sammen med ordningene for Exchange-support. Microsofts nye skille mellom Exchange CAL og Outlook kan innebære at support for Outlook må reorganiseres slik at det faller sammen med de andre Office-applikasjonene.

    Les også:

Til toppen