TELEKOM

Slutt på hemmelige mobilkart

NRK avslører antall basestasjoner og hvor de er plassert i Norge.

NRK har tidligere publisert oversikten over alle Telenors basestasjoner i et interaktivt kart. Nå skal også Netcom sine mobilmaster innlemmes i oversikten.
NRK har tidligere publisert oversikten over alle Telenors basestasjoner i et interaktivt kart. Nå skal også Netcom sine mobilmaster innlemmes i oversikten. Bilde: Skjermbilde NRK
3. feb. 2010 - 09:51

Telenor og Netcom ønsket ikke å avsløre hvor deres mobilbasestasjoner er utplassert, både av hensyn til forretningshemmeligheter og sikkerhet.

Men begge har i tur og orden måtte gi tapt, etter at NRK klaget hemmeligholdet av disse opplysningene inn for miljøklagenemda.

NRK har i en serie innslag satt søkelyset på stråling fra mobilmaster, og i forlengelse av dette har kanalens Brennpunkt-redaksjon laget et søkbart oversiktskart over basestasjoner.

I fjor sommer påla miljøklagenemda Telenor å overlevere sine opplysninger. Disse ble raskt innlemmet i den interaktive kartløsningen, som for tiden inneholder Telenors om lag 5.500 basestasjoner i Norge.

Nå kan de plusse på 4.132 basestasjoner fra Netcom. Disse mottok NRK i forrige uke, ifølge NRK-journalist og programmerer Espen Andersen, som har laget kartløsningen.

Det nøyaktige antallet basestasjoner har aldri tidligere vært offentlig kjent. Digi.no har tidligere avslørt at minst 200 av Netcoms basestasjoner i Oslo er 4G-radiosendere, men det går neppe frem av tallgrunnlaget og plasseringene NRK nå har fått tilgang til.

- I løpet av våren vil også Netcoms basestasjoner legges inn i kartet, skriver NRK.

Post- og teletilsynet har lenge planlagt å lansere sitt eget kart, med de samme opplysningene. Kartet er nå under testing og vil ifølge NRK bli lansert i løpet av kort tid.

Uro om strålingsfare

Miljøklagenemda gjorde sine vedtak med knappest mulig margin. Mindretallet mente det ikke var nødvendig å avsløre basestasjonene, «når det etter faglig vurdering legges til grunn at helse- og miljørisikoen er nærmest ubetydelig».

Flertallet kom på sin side frem til at mobilmastenes plassering er opplysninger som kan medføre en ikke ubetydelig påvirkning på miljøet. Deres vurdering er at det foreligger en «usikkerhet og uro blant publikum rundt stråling fra mastene». De velger derfor å se vekk fra at Statens strålevern ikke kan dokumentere noen helserisiko ved stråling fra mobilmaster.

For ordens skyld nevner vi at NRK også har fått kritikk for sin dekning av temaet stråling fra mobil- og trådløse nett.

Særlig har bransjeorganisasjonen IKT-Norge reagert på at statskanalen har vært unyanserte ved å gi miljøforkjemperen Kurt Oddekalv fritt spillerom, med et minimum av motforestillinger. - Oppgitt over «strålende» NRK.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.