Slutt på italiensk mobilauksjon

Mandag formiddag ble den italienske UMTS-auksjonen avsluttet da mobilselskapet Blu trakk seg fra ytterligere budgivning. Nå vurderer italienske myndigheter å redusere antall lisenser fra fem til fire for å kunne fortsette auksjonen.

Mandag formiddag ble den italienske UMTS-auksjonen avsluttet da mobilselskapet Blu trakk seg fra ytterligere budgivning. Nå vurderer italienske myndigheter å redusere antall lisenser fra fem til fire for å kunne fortsette auksjonen.

Ifølge den italienske avisen Corriere della Serra har Blue trukket seg fra auksjonen i formiddag, noe som bekreftes av det italienske teletilsynets eget nettsted, Autorità per le Garanzie nelle Comunicazioni.

Runde 11 i auksjonen ble gjennomført mandag morgen og de fem UMTS-lisensene er nå verdsatt til knappe 90 milliarder kroner, ettersom det ikke har vært bevegelse i auksjonen siden fredag. Problemet er at auksjonen nå bare består av fem mobilselskap som konkurrerer om de fem gjenværende lisensene.

Corriere della Serra skriver at den italienske regjeringen nå vurderer å redusere antall lisenser til fire for å kunne få satt i gang auksjonen igjen og skal ifølge avisen argumentere med at Blu-konsortiet aldri hadde til hensikt i å fullføre en auksjon.

Om antall lisenser reduseres er det duket for minst fem rettssaker i milliard-klassen, for dette vil ekskludere minst ett av de fem gjenværende selskapene fra å bygge eget mobilnett i Italia.

Hovedaksjonærene i Blu-konsortiet er British Telecom og det italienske motorveiselskapet Autostrada som igjen er kontrollert av Benetton-familien, foruten Mediaset. Søndag møttes eierne i Blu for å diskutere fordelingen av kostnadene som en følge av auksjonen. At Blu trekker seg tyder på at aksjonærene ikke har blitt enige om fordelingen av kostnadene fra auksjonen.

De fem gjenværende selskapene er de tre eksisterende GSM-aktørene Telecom Italia Mobile, Omnitel Pronto Italia og Wind, foruten de to nye aktørene i markedet Andala (konsortium eid 51prosent av Hutchison Whampoa) og Ipse-konsortiet, ledet av spanske Telefonica, men med blant annet finske Sonera på eiersiden.

For de italienske myndighetene betyr denne dramatiske endringen i auksjonen at inntektene blir nærmere halvert sammenlignet med hva som var forventet.

Blu er landets fjerde GSM-operatør og startet virksomheten i vår og har vel 500.000 kunder.

Til toppen