BEDRIFTSTEKNOLOGI

Slutt på kabelkaos

Mot slutten av 1997 vil sannsynligvis alle nye PCer være utstyrt med nye "hot-plug-"grensesnitt. USB-porten, som er beregnet for lavhastighetsenheter, er først i løypa, men hakk i hel følger IEEE 1394 Fire Wire, som virkelig vil øke hastigheten på ekstern kommunikasjonen. Foreløpig er det imidlertid få periferiprodukter som støtter de nye standardene.

Eirik Flaa
15. jan. 1997 - 14:50

USB (Universal Serial Bus) og FireWire gir forruten forbedret overføringshastighet, en helt ny mening til "plug-and-play"-konseptet som ble introdusert i PC-verdenen med Windows 95. Hvis det går slik bransjen tror, vil LPT- og COM-portene, i løpet av et par år, bli erstattet av de nye høyhastighetsbussene, som blant annet gir muligheten for såkalt "hot-plugging"-tilkobling av eksterne enheter mens maskinen er igang. I tillegg fungerer alle eksterne komponenter som er kompatible med de to nye standardene, som selvstendige HUB-er. Dette innebærer at hver enhet vil ha en innport og en utport, slik at man med utgangspunkt i én port kan koble en rekke enheter sammen, analogt med et SCSI-kjede. Til USB kan man koble 127 enheter, mens man, teoretisk sett, kan ha hele 63.000 enheter tilkoblet FireWire. Begrensningene i tilkoblingsmulighetene ligger først og fremst i at maks kabellengde er henholdsvis 5 meter og 4,5 meter.

Compaq har, noe nølende, lagt inn USB-porter på sine siste Pressario-modeller, mens norske Rask Engros foreløpig har valgt å utelate dette til tross for en pris til forbruker på i underkant av 100 kroner. Dette tyder på at standarden for øyeblikket ikke er et krav fra kundene. For dem som har kjøpt PC med det nye Intel-hovedkort, er det likevel en smal sak å sette inn nye porter. Portene selges fra de fleste større PC-leverandører.

Problemet med USB er, i likhet med andre uetablerte standarder, at det ikke finnes tilgjengelige produkter. Til tross for at mange hevdet at standarden ville slå gjennom i løpet av fjerde kvartal 1996, hadde ingen av utstyrsleverandørene digi.no kontaktet USB-kompatible produkter.

– Vi er nødt til å tilpasse oss kundens behov. Foreløpig har vi ikke hatt noen henvendelser vedrørende USB, sier Trond Mangne Lakto, som er innkjøpssjef i Dennis Bergstrøm A/S. Dette synet er representativt for de fleste importører av PC-utstyr; kunden bestemmer.

Selv om både USB- og FireWire- teknologiene lenge har vært tilgjengelig, ser det ut til at det fortsatt kan ta tid før standarden er en realitet. Så lenge ingen tør ta skrittet for å levere kompatibel hardware, kan det ta flere år før man får utstyr som til en rimelig pris kan erstatte COM- og LPT-utsyr. Teknologien er overlegen, men i denne bransjen er det ikke alltid slik at den beste vinner. Et eksempel på dette er striden mellom SCSI og IDE. Til tross for SCSIs tilsynelatende fordeler, er det fortsatt IDE som dominerer markedet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.