Slutt på «Patch Tuesday»

Windows 10 skal oppdateres hele tiden.

Slutt på «Patch Tuesday»
Windows 10 skal oppdateres mye raskere, både når det gjelder sikkerhet og nye funksjoner. De faste oppdateringstirsdagene blir historie. Bilde: Skjermbilde

Når Windows 10 lanseres, vil operativsystemet ikke lenger oppdateres med fikser og sikkerhetsoppdateringer på faste dager, som den tradisjonelle andre tirsdagen hver måned. «Patch Tuesday» har vært et faktum i en årrekke, selv om Microsoft ofte har sluppet oppdateringer utenom den faste dagen.

Alltid oppdatert

I Windows 10 vil fikser og oppdateringer rulles ut forløpende, bekreftet selskapets Terry Myerson på Ignite-konferansen denne uken. 

Når en sikkerhetsfeil blir kjent, vil Microsofts programmere utvikle en beskyttelse og rulle den ut til sluttbrukere så fort som den er klar.

Det vil også finnes nye oppdateringsrutiner for bedrifter.

Det høres ut som en logisk progresjon som vil gjøre bruken av Windows 10 sikrere, men fikser kan fra tid til annen føre til nye problemer hvis de ikke testes skikkelig.

Kan tilpasse frekvensen selv

Derfor vil Microsoft fortsette med oppdateringskonseptet de introduserte med teknologisniktitten på Windows 10, som foregår i disse dager, der man kan selv velge å melde seg inn i en såkalt «fast ring», og få oppdateringer så fort de er klare, men kanskje med flere feil. «Slow ring» byr på mer gjennomtestede oppdateringer sjeldnere.

Les de store nyhetene fra forrige ukes Build-konferanse.

Det er ikke klart hvordan frekvensen på de to ringene blir når Windows 10 lanseres kommersielt.

Denne strategien henger sammen med det større bildet for Windows 10 som en tjeneste, som skal kontinuerlig videreutvikles, oppdateres og forbedres. Microsoft selv forteller at det er ingen store oppdateringspakker på trappene, slik som med tidligere versjoner. Det er bare Windows 10, og Microsoft går så langt som å kalle det for «den siste versjonen av Windows». Prinsippet kan sammenlignes litt med Googles Chrome, som hele tiden blir oppdatert med små fikser, ofte uten at brukeren merker det. Slik skal Windows 10 være, alltid under utvikling, sikker og jevnlig modernisert.

Så mye ryddigere blir den nye nettleseren Microsoft Edge.