Slutt på PC-en som varmeovn

Med nye strømsparende prosessorer lover Intel-sjef Paul Otellini mindre og stillere PC-er.

Med nye strømsparende prosessorer lover Intel-sjef Paul Otellini mindre og stillere PC-er.

Den årlige utviklerkonferansen til Intel – Intel Developer Forum – åpnet i San Francisco i går. Toppsjef Paul Otellini presenterte selskapets planer framover, og viste mange nye prosessorer. Han gikk ikke så langt som noen hadde håpet i å avsløre detaljer om Intels nye prosessorarkitektur med fokus på ytelse per watt. Otellini kommenterte ikke utfordringen fra AMD om en offentlig «prosessorduell» annet enn ved å si at han vil overlate til markedet å avgjøre hva som er best.

    Les også:

Den nye arkitekturen vil ifølge Otellini debutere i prosessorer for både bærbare og stasjonære PC-er, samt servere, i løpet av annet halvår 2006. Den har ennå ikke fått noe navn.

De kommende prosessorene etter den nye arkitekturen er foreløpig kjent etter kodenavnene Merom (bærbare), Conroe (stasjonære) og Woodcrest (servere). Alle vil ha doble kjerner.

Merom-prosessoren for bærbare vil være tre ganger så effektiv som Pentium M, målt etter ytelse per strømforbruk. Sammenliknet med Pentium 4 vil Conroe være fem ganger så effektiv, mens Woodcrest vil være minst tre ganger så effektiv som Xeon, samtidig som ytelsen dobles.

I en pressebriefing etter Otellinis presentasjon, sa en av Intels visepresidenter, Stephen Smith, at Conroe vil gjøre det mulig å redusere effektforbruket i stasjonære PC-er fra dagens 80 til 120 watt, til 65 watt.

Dette er svært viktig - av flere årsaker. Strøm er dyrt og skaper et nytt problem: varme. Når varme skal reduseres må man enten putte inn vifter eller andre dyrere kjøleløsninger. Varme gjør også at man må lage plass til lufting i kabinetter. Mer strømsparende brikker åpner derfor for billigere, mindre og ikke minst stillere maskiner.

Otellini er svært optimistisk med tanke på det videre potensialet til den nye prosessorarkitekturen. Han regner med at effektforbruket reduseres til en tidel innen 2010, og ser for seg PDA-er som er i stand til å kjøre Windows Vista og samtidig nøye seg med 0,5 watt. Han viste prototyper på slike framtidige enheter – «handtops» – med fem tommers skjermer, WLAN og WiMax.

Intel ser for seg at framtidens bærbare PC-er vil kunne nøye seg med 5 watt.

I første halvår 2006 vil Intel lansere tre prosessorer som utgjør en overgang til den nye arkitekturen. Disse vil framstilles etter en 65 nanometers prosess, og vil også inneholde doble kjerner: Yonah for bærbare, Presler for stasjonære, og Dempsey for servere.

Innen årsskiftet kommer to nye tokjernede Xeon-varianter, henholdsvis Paxville DP for toveis-servere, og Paxville MP for fireveis-servere. I løpet av første kvartal kommer noe som beskrives som en «utvidelse» av Paxville DP, i form av tokjernede Bensley for servere, og tokjernede Glidewell for arbeidsstasjoner, begge framstilt etter en 65 nanometers prosess.

Til toppen