FORBRUKERTEKNOLOGI

Slutt på sanntidssøk i Google

Legger ned satsingen på ubestemt tid.

5. juli 2011 - 08:39

Google har lenge vært lidenskapelig opptatt av fart. Rask responstid og hurtig utvikling er blant eksemplene som preger selskapets produktutvikling. Hastighet er også en kjerneverdi i søkegigantens uttalte mål om stadig å levere ferskere og mer relevante treff.

Derfor ble ingen overrasket da Google i desember 2009 lanserte sanntidssøk. Nyheter og innhold fra sosiale medier ble umiddelbart fanget opp og tilgjengelig som del av trefflistene.

Twitter var den viktigste av flere kilder som dannet grunnlaget for denne tjenesten, som ble tilgjengelig i den norske utgaven av Google påfølgende påske.

Mer overraskende er at tjenesten plutselig forsvant i helgen. Det er slutt på sanntidssøk i Google, i hvert fall for denne gang.

Den direkte årsaken ser ut til å være at Googles avtale med Twitter har utløpt. Nå gir besøk til funksjonens tidligere adresse, google.com/realtime, en feilmelding.

- Vi har hatt en avtale med Twitter om å inkludere innholdet deres i våre søkeresultater gjennom en spesiell nyhetsstrøm. Den avtalen gikk ut 2. juli, opplyser Google til Searchengineland.

Det er ikke sånn at alt innhold fra Twitter forsvinner fra Googles søkeresultater. Innhold blir indeksert som weben for øvrig. Men uten tilgang til Twitters såkalte «firehose»-tjeneste (brannslange) med direkte oppdateringer kan ikke lenger Google tilby innholdet i tilnærmet sanntid.

Nedleggelsen av sanntidstjenesten oppgis å være midlertidig. Det gis derimot ingen opplysninger om tidspunktet for relansering.

Inntil Google stengte sanntidssøket sitt på søndag omfattet tjenesten mengder av kilder. Ikke bare Twitter, men også blant annet Google News, oppdateringer fra FriendFeed, Identi.ca, Google Buzz, Myspace, Facebooks fansider, Gowalla, spørretjenesten Quora og en rekke andre.

Ifølge Searchengineland er det uklart hvorfor Google lot avtalen med Twitter utløpe. Microsoft, som inngikk avtale med Twitter nøyaktig samtidig med Google, har leverer fremdeles sanntidssøk basert på Twitter i sin søkemotor Bing. Funksjonen er imidlertid bare tilgjengelig i den amerikanske utgaven.

Washington Post melder samtidig at Google nå arbeider med å inkludere sanntidsinnhold fra sitt nye sosiale nettsamfunn Google+ i søkemotoren.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.