JUSS OG SAMFUNN

Slutt på skatterabatt på bredbånd

Den nye regjeringen vil gi penger til bredbånd-bygging, men det kan komme kutt i hjemme-PC-ordningen:

14. okt. 2005 - 11:00

I 1997 ble det innført skattefritak ved utplassering av arbeidsgivers PC-utstyr hos arbeidstaker, og fra 2000 også når dette helt eller delvis finansieres gjennom trekk i arbeidstakerens bruttolønn, den såkalte bruttotrekkordningen.

Dermed kan man få subsidiert PC-kjøp med mindre skatt. Men ordningen har også blitt brukt til å kjøpe tileggsutstyr som digitale videokameraer og store flatskjermer.

Dette har man ønsket å få en slutt på, og den utgående regjeringen foreslår derfor å begrense beløpet man kan trekke til 10.000 kroner i året. Man velger altså en beløpsbegrensning fremfor å prøve å definere nøyaktig hva slags utstyr som skal kunne dekkes av ordningen.

For dem som har planlagt å kjøpe seg en skikkelig dyr LCD-skjerm gjennom hjemmePC-ordningen er det dermed sannsynligvis for sent. For forslaget skal gis virkning allerede for 2005, for alle avtaler inngått etter at budsjettet ble lagt frem.

Dette foreslår den utgående Bondevik-regjeringen i dagens forslaget til statsbudsjett. Den innkommende regjeringen får ikke tid til å gjøre mange endringer og vil trolig konsentere seg om politisk viktigere saker.

Den utgående regjeringen foreslår videre å samkjøre reglene for skattlegging av telefon, mobiltelefoni og bredbånd. Dette innebærer at det ikke skal være mulig å finansiere noen form for "elektronisk kommunikasjon" gjennom hjemme-PC-ordningen.

Dette er snakk om store beløper, og den utgående regjeringen regner med å få inn en milliard kroner i ekstrainntekter.

Den innkommende Stoltenberg-regjeringen har lovet penger til å sikre at alle norske husstander får bredbånd innen 2007, men det kan altså bli dyrere for mange brukere.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.