BEDRIFTSTEKNOLOGI

Slutt på vanlig Windows 7-støtte

KORRIGERT: Dette betyr endringene.

Det var moro så lenge det varte. Windows 7 nærmer seg nå middagshøyden. Avslutningen av «ordinær støtte» betyr at videreutviklingen avvikles. Det kommer fortsatt sikkerhetsfikser, men kundene anbefales å oppgradere til et nyere operativsystem.
Det var moro så lenge det varte. Windows 7 nærmer seg nå middagshøyden. Avslutningen av «ordinær støtte» betyr at videreutviklingen avvikles. Det kommer fortsatt sikkerhetsfikser, men kundene anbefales å oppgradere til et nyere operativsystem. Bilde: S
12. jan. 2015 - 16:50

(Saken inneholdt flere unøyaktigheter og feil. Det korrekte er at alle fortsatt skal motta sikkerhetsfikser i ytterligere fem år.)

Den 13. januar 2015, altså i morgen, er datoen da Microsoft avvikler ordinær støtte for Windows 7 med servicepakke 1.

Etter dette vil det ikke komme flere nye funksjoner. Operativsystemet går nå over i en fase med såkalt «utvidet støtte» som varer fram til 14. januar 2020.

I denne perioden vil Microsoft fortsatt utgi sikkerhetsoppdateringer til alle brukere, både forbrukere og bedriftskunder.

For kunder flest er det derimot slutt på oppdateringer som retter ytelses- og stabilitetsforhold. Slike oppdateringer blir fortsatt fremstilt, men de er forbeholdt og tilbys enterprise-kunder med tilleggsavtaler av typen Software Assurance, som koster ekstra. Dette gjelder stort sett større virksomheter.

– Vi kommer ikke til å drive mer videreutvikling av Windows 7. Der har vi valgt å legge alle kreftene inn på de nye operativsystemene som skal ta oss inn i framtiden. Men vi kommer til å tilby feilfikser, samt oppdateringer for de som har utvidet avtale, sier teknologidirektør Børge Hansen i Microsoft Norge.

Dermed ligger det ingen dramatikk i at ordinær support for Windows 7 løper ut.

Det er en kjent del av produktets livssyklus, og noe vi har varslet også tidligere.

– Neida, ingen dramatikk. Vi er så heldige å ha hatt stor suksess med Windows 7 og det er mange brukere. Samtidig er vi et selskap med begrensede ressurser. Det høres kanskje rart ut men sånn er det. Også vi behøver å fokusere på nyutvikling, sier Hansen.

Kunder med Windows 7 blir uansett oppfordret til å oppgradere til et nyere operativsystem. Windows 7 ble offisielt lansert sent i oktober 2009, og servicepakke 1 kom i februar 2011.

Venter en viss pågang

Windows 7 ble en massiv suksess i motsetning til sin forgjenger Windows Vista. Windows 7 har i dag en global markedsandel blant skrivebordsmaskiner på godt over 50 prosent.

Hvor mange virksomheter som har tilleggsavtale som gir oppdateringer også utover sikkerhetsfiksene alle får fritt de neste fem årene, kunne Microsoft ikke svare på.

– Får dere et rush av kunder som bestiller slike tilleggsavtaler?

– Det er vanskelig for meg å si, men vi har sett tidligere med Windows XP at det kom et sett med kunder til oss, gjerne i bedriftsmarkedet, som ville bestille avtale om forlenget support. En viss pågang må vi nok regne med, sier teknologidirektøren.

Det er ingen hemmelighet at Windows 8 ikke ble noen utpreget suksess for Microsoft. Håpet deres er at etterfølgeren Windows 10 får en bedre mottakelse.

Microsoft setter nå alle kluter til i utviklingen av Windows 10, som siden i fjor høst er kommet i en serie technical preview-utgaver, altså testversjoner. Disse er langt ifra ferdige. Det antas at operativsystemet er klart for lansering høsten 2015.

Programvaregiganten har lekket en del av nyhetene allerede, men mer blir trolig kjent under en pressekonferanse 21. januar.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.