RESULTATERFINANS

Sluttargumentene levert i Microsoft-saken

Microsoft og de forliksavvisende delstatene har oppsummert sine synspunkter i murstein på nærmere 600 sider hver.

11. juni 2002 - 09:56

Les også:

Colleen Kollar-Kotelly


Det mest interessante poenget som er kommet fram i amerikanske medier i det siste, er en avklaring av hovedsvakheten i Microsofts juridiske argumentasjon. Eksperter uttaler at Microsoft argumenterer som om selskapet bare var funnet skyldig i brudd på seksjon 1 av Sherman Antitrust Act, mens faktum er at også ankeinstansen avgjorde at det hadde brudt bestemmelsene i seksjon 2.

Seksjon 1 dreier seg om spesifikke tilfeller av brudd på konkurransereglene. Seksjon 2 gjelder misbruk av monopolmakt. Brudd på seksjon kan dekkes av tiltak av den typen forliket krever. Brudd på seksjon 2 krever at rettsvesenet tar stilling til tiltak egnet til å frata den dømte muligheten til å misbruke monopolet.

Hvis dette resonnementet er korrekt, må dommeren forkaste forliket og kreve at det gjennomføres tiltak rettet mot selve muligheten til å misbruke Windows-monopolet, altså tiltak å samsvar med dem delstatene krever.

Det innebærer også at Microsoft har begått en alvorlig taktisk feil, ved ikke å bygge opp en argumentasjon basert på den faktiske kjennelsen i skyldsspørsmålet. Det vil også stille USAs justisdepartement i forlegenhet, og styrke inntrykket av at USAs justisdepartement inngikk forliket på premisser det visste ikke var juridisk holdbare.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.