BEDRIFTSTEKNOLOGI

Slutter å binde lisenser til fysiske maskiner

Microsofts nye lisensregler løser «pirat-problem» i virtuelle serverparker.

20. aug. 2008 - 11:46

Microsoft har kunngjort tre tiltak for å fremme virtualisering: Nye lisenser for serverapplikasjoner, ny supportregler for applikasjoner som kjøres på virtuelle maskiner, og en kampanje for å lære opp 250 000 IT-profesjonelle i selskapets produkter for virtualisering.

Nye lisenser
41 serverapplikasjoner får nye lisensregler, blant dem SQL Server 2008 Enterprise edition, Exchange Server 2007 Service Pack 1 I utgavene Standard og Enterprise, Dynamics CRM 4.0 i utgavene Enterprise og Professional, Office SharePoint Server 2007, og produktene i familien System Center.

Tidligere kunne ikke en av disse applikasjonene flyttes fra en fysisk maskin til en annen hyppigere enn hver 90. dag. Denne regelen blir nå fjernet, og erstattet av en regel som i praksis går ut på én lisens per virtuell server.

På papiret innebærer den nye regelen store besparelser.

Et tenkt eksempel er følgende: Man har en klynge på fire servere, som regjeres av VMware ESX. Fire av de virtuelle maskinene i denne klyngen kjører SQL Server.

Slik VMware fungerer, er det uråd – og uhensiktsmessig – å binde de fire virtuelle SQL Server-maskinene til alltid å kjøre på samme maskin. Hver virtuell maskin kan når som helst flyttes fra en server til en annen. Etter 90 dagers regelen trenger følgelig hver av de fire virtuelle maskinene én SQL Server-lisens per fysisk maskin. For å kjøre de fire virtuelle maskinene måtte man derfor betale for 16 lisenser. For å nøye seg med fire lisenser, måtte man oppgradert til Enterprise Edition av SQL Server, som tillater et ubegrenset antall virtuelle maskiner per lisens.

Etter den nye regelen vil man kunne nøye seg med én lisens per virtuell maskin, det vil si fire lisenser. Besparelsen er ganske klar.

I større miljøer er forenklingen enda større. Microsoft tillater nemlig at virtuelle maskiner flyttes fritt innen en «serverfarm». Dette begrepet presiseres slik at dersom man har to datasentraler i samme land, oppfattes begge som tilhørende samme serverfarm. Er datasentralene i hvert sitt land, oppfattes de som to ulike serverfarmer.

Analytiker Chris Wolf i Burton Group har gitt en detaljert oversikt over hva de nye reglene innebærer i sin blogg. Her skriver han blant annet at den praktiske betydningen av de nye vilkårene er begrenset, siden svært få brukere later til å ha holdt seg til 90 dagers regelen i sine virtualiserte miljøer.

Microsofts oppmyking av lisensvilkårene har altså mer karakter av å tilpasse reglene til dagens praksis, enn å gi nye regler for å fremme virtualisering som ny og bedre løsning.

Wolf peker også på at 90 dagers regelen bare er hevet for dem som har en form for volumlisensavtale. Derfor gjelder ikke de nye lisensvilkårene små og mellomstore bedrifter. En kommentar til Wolfs innlegg går ut på at det ikke er vanskelig for små og mellomstore bedrifter å inngå volumlisenser, og at det tvert om uansett kan være lønnsomt å gjøre det. For eksempel kvalifiserer en «Open License» med én SQL Server-lisens og fire tilhørende «Client Access License» som volumlisens.

Nye regler for support
De nye reglene for support får antakelig større praktisk betydning for brukerne enn de nye lisensreglene. Microsoft har hittil avvist å behandle henvendelser om support for applikasjoner som kjøres i et virtualisert miljø. Kunden har måttet reprodusere feilen i et ikke-virtualisert miljø for å få support. Nye vilkår for support gjør slutt på dette.

De nye vilkårene gjelder 31 serverapplikasjoner. De slår fast at kunden har krav på support når disse applikasjonene kjører i et miljø med en hypervisor som er validert av selskapets «Server Virtualization Validation Program» som ble initiert i juni i år.

De som hittil, offisielt, har fått validert hypervisorer etter dette programmet, utenom Microsoft selv, er Cisco, Citrix, Novell (Xen), Sun og Virtual Iron. Chris Wolf i Burton Group skriver at han har fått bekreftet at Microsoft med det første vil bekrefte at også VMware er validert.

«Get Virtual Now»
Dette er slagordet for en serie arrangementer som startet i Sør-Afrika 3. august og som over de kommende månedene skal sørge for at 250 000 IT-folk verden over skal få en innføring i Microsofts virtualiseringsprodukter, verktøy og partnerløsninger. Detaljer om dette programmet er tilgjengelig på et eget nettsted: getvirtualnow.com.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.