BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sluttspurt for DCS-1800-konsesjoner

Telenor Mobil og NetCom vil søke hver sin av de tre mobillisensene for bygging og drift av et mobilnett basert på DCS-1800-standarden. Det er uklart hvem som vil gi Telia konkurranse om den siste lisensen.

Frode Eriksen
2. sep. 1997 - 10:33

Utfordrerne står ikke i kø for å si det sånn, men en håndfull aktører har vurdert det norske mobilmarkedet med tanke på en mulig søknad. Aktørene har denne og neste uke på seg før søknaden må være innlevert Samferdselsdepartementet; endelig frist er 12. september.

France Telecom har droppet sine ambisjoner om å bli en mobilaktør på det norske markedet. Etter det digi.no erfarer, er France Telecom Nordic - med sin direktør Monique Moullè-Zetterström i spissen, ikke lenger interessert i å søke på lisensen, verken alene eller i samarbeid med andre. Det skal være roaming-kravene som er problemet for teleaktøren, som i vår fikk en DCS-1800-lisens i Danmark og er i full gang med utbyggingen av mobilnettet.

Administrerende direktør i Oslo Energi Tele (OET), Per Morten Torvildsen, har brukt sommeren til å diskutere mobilsamarbeid med flere mulige samarbeidspartnere, ifølge Arbeiderbladet. OET skal, ifølge avisen, ha vært i samtaler med forannevnte France Telecom og amerikanske WorldCom.

- Det mangler ikke på friere, sier Torvildsen, som har sin fortid i Telenor. Til Arbeiderbladet sier han at OET ikke har lagt skjul på at en gjerne vil samarbeide med søkere til en lisens.

Argumentene for OET er det eksisterende el-nettet som vil gi en ny teleaktør et fortrinn i arbeidet med å nå best mulig dekning på kortest mulig tid.

Telia har forlengst signalisert ønske om den tredje lisensen. Det er lenge siden selskapet søkte om lov til å etablere et testnett for mobilstandarden, uten å få positiv respons fra Samferdselsdepartementet. Telia inngikk tidligere i år et samarbeid med Statnett og EniTel om nettleie.

Global One er ikke aktuell søker, noe som har vært klart lenge. Imidlertid kan to av selskapene bak Global One, Sprint og Deutsche Telekom være aktuelle kandidater.

Da Tele Danmark tidligere i år delte ut fire konsesjoner for utbygging og drift av DCS-1800 nett fikk de to eksisterende mobilselskapene hver sin lisens, mens Telia og det France Telecomeide Mobilix fikk de andre to lisensene.

Tildeling av de tre lisensene skjer i løpet av høsten.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.