ANALYSER

Små og mellomstore bedrifter bør virtualisere

Server-virtualisering kommer fra stormaskiner, men også SMB-organisasjoner kan spare mye. Her er Gartners argumenter.

12. juni 2006 - 12:54

Virtualisering er en teknikk som kommer fra stormaskinene, men etterhvert har den blitt stadig enklere å kjøre flere operativsystem og programmer også på Intel-servere.

Den viktigste årsaken er at hvert program skal ha en stor reservekapasitet, noe som gjør at de fleste servere bare går på 5-15 prosent av maks kapasitet. Virtualiserer man, kan flere operativsystemer og deres programpakker dele samme overskuddskapasitet, noe som kan spare store summer.

De fleste større bedrifter har nå tatt dette i bruk. Men analyseselskapet Gartner har offentliggjort en rapport der selskapet tar for seg alle årsakene til hvorfor små og mellomstore bedrifter også nå bør gjøre det samme fordi det er blitt så mye enklere.

Den gamle stormaskinteknikken er ikke lengre vanskelige eller dyr. Blant annet begynte Microsoft å dele ut Virtual Server gratis i april (Les mer i saken under). Men det er VMware som er markedsleder.

    Les også:

I dag tror Gartner at en av fire SMB-organisasjoner bruker virtualisering, men spår en kraftig økning. Det er dog viktig å tenke på at Gartner skriver ut i fra et amerikansk perspektiv, der en liten organisasjon har minst 50-100 ansatte og en mellomstor har minst 1-2000 ansatte.

Virtualisering kan spare penger og gi effekter på fem måter. Her er Gartners rangerte liste over tiltakene, med det mest effektive øverst.

Konsolidering: Virtualisering lar også mellomstore bedrifter redusere færre servere, noe som både kutter drift- og innkjøpsbudsjetter. Veldig mange vil kunne spare 20 prosent, tror Gartner. Gjort riktig kan en server utnyttes 60-80 prosent, ikke 5-15 som er vanlig uten virtualisering.

Beskyttelse: En virtualisert server-park og en billig SAN-lagringsnett reduserer også hvor raskt systemer kan restartes.

Utrulling: Virtualisering gjør at du kan sette opp den samme pakken på alle dine servere, noe som sparer penger.

Flere leverandører: Med virtualsiering kan du rulle ut samme programpakke på server fra forskjellige leverandører uten å teste. Du kan derfor fokusere mer på den billigste leverandøren hver gang du skal kjøpe nye servere.

Endringsdyktighet: Virtualisering lar SMB-bedrifter enklere flytte oppgaver fra en server til en annen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.