BEDRIFTSTEKNOLOGI

Småkommuner kan miste strøm og vann

Med bare 241 dager igjen til nyttårsaften, har fremdeles ikke ti prosent av kommunene startet kartlegging av år 2000-problemet og lagt planer for å løse dem, viser ferske tall fra Gallup. Lars Sponheim vil bruke fylkesmennene som innpiskere.

Einar Ryvarden
5. mai 1999 - 13:11

Det er god fremgang, men fremdeles er det for mange småkommuner som ikke har satt i gang arbeidet med år 2000-problemet. Dette er konklusjonene til Næringsminister Lars Sponheim etter at Norsk Gallup Institutt på oppdrag fra regjeringen har lagt frem sin fjerde undersøkelse om år 2000-arbeidet i offentlig sektor og næringslivet. ( Se tidligere saker i høyre marg)

]Hverken Næringsdepartementet eller Kommunens Sentralforbund har oversikt over hvilke disse kommunene er. Innbyggerne i disse kommunene risikerer å miste strøm, vann, avløp og oppleve kommunikasjonsproblemer på nyttårsaften.- De fleste kommunene har kommet godt i gang, men bare 40 prosent har kommet så langt at de tester sine systemer. Og de som tester finner feil, forteller Tom Veierød, leder av Kommunens Sentralforbund. Sponheims tiltak for å sparke i gang kommunene som ikke har startet arbeidet, er fylkesmennene - disse kan instruere kommunene. Regjeringen har nemlig ikke lovverk som gjør at de kan styre kommunene direkte.- Vi legger opp til en oppsamlingsrunde der fylkesmennene går gjennom de rapporter de har fått og ser hvem som mangler. Så blir det trolig personlige møter mellom fylkesmennene og rådmannen i kommunene som ikke har kommet i gang, sier Sponheim til digi.no.Bare halvparten av kommunene har testet sitt data- og styringsutstyr. Fremleggelsen av Gallup-tallene ble lagt til rådhuset i Nittedal, fordi Nittedal er en av de kommuner som er ferdige med hele arbeidet. Kommunene slipper unna ganske billig - etter å ha sjekket 200 datamaskiner og 120 elektronikk-systemer (alarmer, pumper og overvåkningsutstyr), måtte kommunen bare bytte ut to pumper. I tillegg må de bytte sitt aldrende regnskapssystem, noe som vil koste 1,5 millioner kroner. I tillegg har kommunen brukt to-tre årsverk på planlegging og testing.Situasjonen i næringslivet er også alvorlig. Fortsatt mener mer enn én av tre norske bedrifter at år 2000-problemet ikke er relevant for dem. Det er særlig de små bedriftene med fire eller færre ansatte som er trege. Fire av fem norske bedrifter er små. - Vi er mest bekymret for småbedriftene, selv om de fleste ganske raskt kan rydde opp i sine problemer og enkelte ikke har verken data eller produksjonsutstyr, sier Sponheim.Men selv i de store bedriftene med over 50 ansatte, er det bare 50 prosent som er kommet så langt som å teste. Se lenke i høyre marg til hele Gallup-rapporten.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.