Småkommuner kan miste strøm og vann

Med bare 241 dager igjen til nyttårsaften, har fremdeles ikke ti prosent av kommunene startet kartlegging av år 2000-problemet og lagt planer for å løse dem, viser ferske tall fra Gallup. Lars Sponheim vil bruke fylkesmennene som innpiskere.

Med bare 241 dager igjen til nyttårsaften, har fremdeles ikke ti prosent av kommunene startet kartlegging av år 2000-problemet og lagt planer for å løse dem, viser ferske tall fra Gallup. Lars Sponheim vil bruke fylkesmennene som innpiskere.

Det er god fremgang, men fremdeles er det for mange småkommuner som ikke har satt i gang arbeidet med år 2000-problemet. Dette er konklusjonene til Næringsminister Lars Sponheim etter at Norsk Gallup Institutt på oppdrag fra regjeringen har lagt frem sin fjerde undersøkelse om år 2000-arbeidet i offentlig sektor og næringslivet. ( Se tidligere saker i høyre marg)

]Hverken Næringsdepartementet eller Kommunens Sentralforbund har oversikt over hvilke disse kommunene er. Innbyggerne i disse kommunene risikerer å miste strøm, vann, avløp og oppleve kommunikasjonsproblemer på nyttårsaften.- De fleste kommunene har kommet godt i gang, men bare 40 prosent har kommet så langt at de tester sine systemer. Og de som tester finner feil, forteller Tom Veierød, leder av Kommunens Sentralforbund. Sponheims tiltak for å sparke i gang kommunene som ikke har startet arbeidet, er fylkesmennene - disse kan instruere kommunene. Regjeringen har nemlig ikke lovverk som gjør at de kan styre kommunene direkte.- Vi legger opp til en oppsamlingsrunde der fylkesmennene går gjennom de rapporter de har fått og ser hvem som mangler. Så blir det trolig personlige møter mellom fylkesmennene og rådmannen i kommunene som ikke har kommet i gang, sier Sponheim til digi.no.Bare halvparten av kommunene har testet sitt data- og styringsutstyr. Fremleggelsen av Gallup-tallene ble lagt til rådhuset i Nittedal, fordi Nittedal er en av de kommuner som er ferdige med hele arbeidet. Kommunene slipper unna ganske billig - etter å ha sjekket 200 datamaskiner og 120 elektronikk-systemer (alarmer, pumper og overvåkningsutstyr), måtte kommunen bare bytte ut to pumper. I tillegg må de bytte sitt aldrende regnskapssystem, noe som vil koste 1,5 millioner kroner. I tillegg har kommunen brukt to-tre årsverk på planlegging og testing.Situasjonen i næringslivet er også alvorlig. Fortsatt mener mer enn én av tre norske bedrifter at år 2000-problemet ikke er relevant for dem. Det er særlig de små bedriftene med fire eller færre ansatte som er trege. Fire av fem norske bedrifter er små. - Vi er mest bekymret for småbedriftene, selv om de fleste ganske raskt kan rydde opp i sine problemer og enkelte ikke har verken data eller produksjonsutstyr, sier Sponheim.Men selv i de store bedriftene med over 50 ansatte, er det bare 50 prosent som er kommet så langt som å teste. Se lenke i høyre marg til hele Gallup-rapporten.

Til toppen