JUSS OG SAMFUNN

Smart databasetenkning bak kjempeutstilling

"Revealing Things" er et av de mest ambisiøse og fascinerende web-prosjekter til nå. En utstilling med ikke mindre enn 20.000 gjenstander fra amerikansk populærkultur presentert på web ved hjelp av unike Java-baserte navigasjonsløsninger. Her er det noen som forsøker å flytte grenser, skriver Spray GKs Jan Omdahl i dagens Stjernestreif.

Jan Omdahl
29. mai 1998 - 09:46

Når amerikanske The Smithsonian Institution lager utstilling på web, gjør de det skikkelig. Har du en nettleser som støtter Java, venter det deg en webløsning du garantert ikke har sett maken til på adressen i spalten til høyre.

Foreløpig er det bare snakk om en pilotversjon, men design, konsept og den unike funksjonaliteten er på plass. Det er mer enn nok til at undertegnede blir imponert. Normalt er det krevende nok å organisere navigasjon og brukergrensesnitt for en webløsning med fem-seks hovedområder og en del undervalg. Prøv da å lage en løsning som gir tilgang til 20.000 bilder og like mange tekster – alt sammen tilgjengelig etter ulike kriterier som tidsepoke, tema og sammenheng mellom ulike objekter.

Det krever smart databasetenkning, og det krever et fleiksibelt, avansert og flerdimensjonalt navigasjonsverktøy. Det krever også en del av brukeren, for "Revealing Things"er en web man må bruke tid på for å forstå.

Tro meg: Det er det verdt.

Ikke bare for teknologien, men minst like mye for den spennende utstillingen du får tilgang til. Løsningen er utviklet av webdesign-byrået Razorfish og Plumb Design, et firma drevet av en tidligere Razorfish-ansatt som utviklet navigasjonsverktøyet. Det var litt for smart til ikke å lage egen business av det…

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.