Smart knep kutter Tele2s mobilpriser

Tele2 tar nå i bruk en ny type mobilbasestasjoner som øker rekkevidden og dermed kutter kostnadene for å bygge ut mobilnett.

Som digi.no tidligere har omtalt har svenske Radio Component utviklet en nye type antenner for mobilnettverk. Teleselskapet Tele2 fortalte at man planla å bruke disse antennene for å bygge selskapets UMTS-nett her i Norge, men dette ble aldri noe av.

Teknologien fremsto nesten for god til å være sann. Teknikken består i en antennetype (bildet over) som klarer å begrense sendesignalet til et smal horisontal felt. Dagens antenner sprer signalet i et trakt utover og kaster bort mye effekt ved å sende signal oppover i luften, forklarte Radio Component-gründer Torbjørn Johnson til digi.no i fjor.

Johnson er ingen hvem som helst. Ericsson kjøpte hans første selskap Radiop Systems som ble grunnlaget for selskapets posisjon som største leverandør av mobilnettverk.

Under optimale forhold i flatt terreng skal en høyere Radio Component-mast kunne erstatte ti vanlige mobilmaster i et UMTS-nett.

Nå viser det seg at teknologien faktisk fungerer. Tele2 har allerede tatt de nye antennene i bruk i et nett de bygger i Rostov ved Svartehavet, skriver Dagens Industri. Tele2 forteller også at selskapet har bygget et nett i Irkutsk i Sibir som bruker de nye antennene.

Ifølge Radio Components har antennene i det russiske nettet en rekkevidde på 3,5 ganger vanlige antenner.

Hvor mye Tele2 sparer på teknikken sier ikke selskapet noe om.

Til toppen