BEDRIFTSTEKNOLOGI

Smart konstruksjon redder Teletopia

Teletopia er ikke truet av konkurs, avviser Robert Hercz. Han har penger til å betale, men kan også rive regningene i to hvis han vil.

Robert Hercz har i mange år slåss mot Telenor for å tilby billig SMS og et billig GSM-nett på Østlandet. Men nå trues Teletopia av konkurs, skriver Dagens Næringsliv i dag, og begrunner oppslaget med at selskapet ikke har betalt sine regninger til både staten og Post- og teletilsynet.

Men dette er feil - Teletopia-sværen består av mange selskaper og er ikke konkurstruet, sier Hercz til digi.no.

Teletopia skylder statskassen 6,4 millioner kroner for leie av selskapets GSM-lisens og skylder tilsynet 1,3 millioner kroner i avgifter. Likevel sier altså Robert Hercz at Teletopia-sfæren ikke er konkurstruet.

Overfor digi.no forteller Hercz at han har nok penger, men han forsøker å få utsatt betalingene. På direkte spørsmål om muligheter til å betale regningene, forteller Hercz at Teletopia AS hadde en omsetning på 85 millioner kroner i 2001 og et resultat før av-/nedskrivninger og skatt på 20 millioner kroner. Regnskapet for 2002 er ikke ferdig, men han estimerer at tallene ender på det samme.

Men Hercz ikke betale. Forutseende og kanskje kynisk, vil noen påstå, har han laget en selskapskonstruksjon som åpner muligheter.

- GSM-frekvensene eies av Teletopia Mobile og kravene er rettet mot dette selskapet. Men Teletopia Mobile eier bare lisensene - vårt GSM-nett bygges av Teletopia Networks og andre virksomheter ligger i andre aksjeselskaper. Bedriftsøkonomisk hadde det vært lønnsomt å slå Teletopia Mobile konkurs og søke om nye lisenser, sier Hercz til digi.no.

Men han understreker fort at det er ikke slik Teletopia arbeider.

- Vi har søkt staten om få å ettergitt frekvensavgiftene fordi Telenor, der staten selv er hovedeier, har nektet oss samtrafikken og roamingen som vi har krav på. Derfor har vi ikke fått satt i gang driften, og vi synes det er urettferdig at vi må betale for frekvenser vi ikke har fått anledning til å bruke, sier Teletopia-sjefen.

Hercz ønsker seg en betalingsordning som lar ham betale avgiftene over tid, finansiert av inntekter fra driften når denne kommer i gang. For det er en stor ulempe med å slå Teletopia Mobil konkurs - Hercz estimerer at det vil ta et halvt år å skaffe nye GSM-frekvenser.

- Vi forhandler med Samferdselsdepartementet og skal forhandle med tilsynet. Tilsynet har valgt å sende saken til innkasso, men vi er i kontakt med dem, understreker Hercz overfor digi.no.

Hercz har dessuten et annet trumfkort - Stortinget og regjeringens overordnede telemål er økt konkurranse og lavere priser. Dette gjør det vanskeligere å være for strenge mot Teletopia og Telenors andre små konkurrenter.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.