Smart kopibeskyttelse fra Mandal

Mandalsfirmaet Protective Technology presenterte idag et smartkortbasert sikkerhetssystem som skal hindre piratkopiering av programvare. Dersom det går slik ledelsen av selskapet håper og tror, vil selskapet i om få år omsette for over hundre millioner kroner.

Mandalsfirmaet Protective Technology presenterte idag et smartkortbasert sikkerhetssystem som skal hindre piratkopiering av programvare. Dersom det går slik ledelsen av selskapet håper og tror, vil selskapet i om få år omsette for over hundre millioner kroner.

På verdensbasis utgjør piratkopiering av programvare nærmere 100 milliarder kroner. Dette medfører enorme tap for programvare-produsentene, men Protective Technology påstår at de nå har funnet en effektiv løsning på problemet. En forutsetning for at teknologien får gjennomslag er riktignok at smartkortlesere etterhvert blir standardutstyr.

- Denne maskinvareteknologien er kjernen også i de planlagte internettbetalingssystemene. Derfor er vi temmelig sikre på at dette etterhvert vil bli standardisert, sier Per Morten Hoff i Kontor og datateknisk landsforening (KDL) til digi:data. Han viser dessuten frem en PC som allerede er lansert med kortleser som standard.

Smart-PC

- Leserne er såpass billige i produksjon at det heller ikke vil være noe problem å få solgt eksterne lesere til folk som allerede har PC, sier han og forklarer at KDL har fattet interesse for prosjektet fordi piratkopiering er et problem for mange av medlemmene i organisasjonen.

- Bare i Norge kopieres det ulovlig for en milliard kroner årlig, avslutter han..

Forventer konkurranse

Produktet til Protective Technology påpeker at det er merkelig at ingen har kommet på ideen tidligere. De forventer derfor at det om en stund vil være naturlig å møte konkurranse utenfra.

Ove Aanensen, styreformann i Protective Technology.
Ove Aanensen.

- Det viktigste er at vi er først ute med denne teknologien, sier styreformann i selskapet Ove Aanensen. Aanensen som tidligere var Norges industriattaché i Tyskland, medgir likevel at prosjektet har høy risikoprofil.

- I denne bransjen kan man enten gjøre knallsuksess eller fallitt. Jeg tror likevel vi har et godt utgangspunkt, sier Aanensen som kan fortelle at interessen fra programvareprodusentene har vært formidabel.

-Vi har snakket med en rekke forskjellige produsenter som har vist stor interesse for produktet. Navnene vil vi foreløpig ikke vil gå ut med, sier han men medgir at Bill Gates ennå ikke har vært kontaktet.

Administrerende direktør i Protective Technology, Espen Kristensen.
Espen Kristensen.

Administrerende direktør i selskapet, Espen Kristensen, supplerer argumentasjonen til Aanensen, og påpeker at tidspunktet for lanseringen også er svært gunstig.

- Nå som Internett og etter hvert også smartkortteknologien blir en del av vår digitale virkelighet, er det kun et tidsspørsmål før et produkt som dette slår gjennom for fullt, sier Kristensen.

Unik sikkerhet, mange muligheter

Smartkortteknologien gir unik sikkerhet, og dessuten en rekke muligheter for den enkelte programvareprodusent og -distributør. Ved å kjøpe en kryptert kode som legges inn på smartkortet kan forbrukeren selv laste den aktuelle programpakken ned på nettet. Når programmet startes opp kontrollerer programmet at instruksjonene som er lagt inn i kildekoden stemmer overens med de krypterte dataene i kortet. Dette gir brukeren adgang til å bruke programmet.

Teknologien gir også programvareprodusentene muligheten til å legge inn tidssperrer eller begrensninger i antall ganger programmet kan startes opp. På denne måten kan kunden prøve ut produktet, eller eventuelt leie det for en periode før han velger å kjøpe. Også på CD-rom eller DVD vil Protective Technologys produkt gi nye muligheter. Her kan produsenten levere en CD-rom eller DVD med alle sine produkter, men bare levere lisens til et utvalg. Brukeren kan gis begrenset tilgang til andre produkter, for å prøve ut dette. Dersom han ønsker å kjøpe disse vil eneste kostnad for produsent være å overføre ny lisens til smartkortet via Internett.

Til toppen