Smart ny musikkbutikk med bakdør

MSNs nye musikktjeneste har en smart funksjon som vil øke salget, men som også åpner for pirater.

MSNs nye musikktjeneste har en smart funksjon som vil øke salget, men som også åpner for pirater.

I platebutikker har man lenge kunne høre på CD-er før man kjøper. Med sin lansering av ny tjeneste i går, åpner MSN for en mellomting. For relativt ubetydelige 20 øre kan man høre på en hel sang, en gang.

    Les også:

Tjenesten skal gjøre det mulig å spille av den musikken man ønsker ved spesielle anledninger, for eksempel til fester. Men målet er hovedsakelig å selge flere sanger ved å la folk høre på dem.

MSN har fått flere nye funksjoner i den nye tjenesten, som skal gjøre det mulig å gå inn på MSN for å finne musikk man liker, ikke bare for å kjøpe noe man har bestemt seg for på forhånd.

Denne billige smaksprøven åpner imidlertid samtidig en bakdør for pirater som ikke er altfor kresne. For selv om sangene i utgangspunktet bare ”streames” til brukeren, og ikke lagres, finnes det flere gratisprogrammer som lar brukeren ta opp all lyd som spilles over lydkortet.

Dermed kan pirater skaffe seg platesamling for 20 øre per sang.

Sporene man får lastet ned på denne måten er riktignok ikke av helt toppkvalitet. Bitraten er 128 kb/s.

Videre blir det en forringelse av kvaliteten fordi programmene som fanger opp slik lyd, venter til den er konvertert til analog form, for så å lage MP3-av den. Det er dette som gjør det nesten umulig å hindre slik kopiering. For uansett hva slags kopisperrer musikken har i digital form, forsvinner den når musikken skal sendes ut til høyttalerne i analog form.

For mange MP3-entusiaster vil nok dette være godt nok, men for Hi-Fi-folket er det nok ikke så interessant.

Valget av 128 kb/s er derfor neppe tilfeldig. Det er en kvalitet som er god nok til å gi folk mersmak når de hører sangene, men ikke helt fullverdig når den kopieres på denne måten.

Erfaringer fra Storbritannia med samme tjeneste tyder på at streaming-funksjonen stort sett fungerer etter planen.

– De som streamer mest musikk kjøper også mest, forteller Joe Ballard, sjef for retail i OD2, som driver Microsofts nye musikktjeneste.

Opptak fra streaming er blitt diskutert med platebransjen, men har ikke vært et stort problem så langt, mener portalsjef i MSN Norge, Helge Birkelund

– Det går an å ta opp musikk fra radio også. Vi har hatt samtaler med plateselskapene og er klar over risikoen. Man må tape litt og vinne litt når man setter i gang en ny musikktjeneste, men er ikke veldig bekymret for at folk tar opp de låtene som streames. Det er ikke registrert som et stort problem.

Til toppen