Smart sikkerhet fra Skandiabanken

Skandiabanken har innført et smartere system for å spre kort og koder.

Skandiabanken har innført et smartere system for å spre kort og koder.

Skandiabanken lanserer nå et smart lite trekk, som bedrer både sikkerhet og brukervennlighet. Alle burde tenkt på det før, men ingen har gjort det, i hvert fall ikke i Norge, og muligens ikke i verden, mener Skandibanken.

Trikset er rett og slett å slutte å sende ut PIN-koden i posten. Alle andre banker sender kortene og PIN-kodene i separate sendinger, gjerne med noen dagers mellomrom. Men dette er sårbart overfor utro tjenere og posttyver, og hvis kortet eller koden ikke kommer frem, er det vanskelig for kunden å vite om det bare er forsinket.

Skandiabankens triks er å kun sende ut inaktive kort. Før de kan tas i bruk, må de aktiveres i nettbanken, og koden mottar kunden i nettbanken. Stjålne kort er dermed ubrukelige, og koden kan ikke stjeles i posten.

I ettertid kan dette se ut som et enkelt og selvfølgelig grep, men som med så mye annet må noen tenke på det og gjøre det først. Slike trekk kalles ofte for Columbi-egg, oppkalt etter Christoffer Columbus. Det sies at han på et tidspunkt ble lei av at mange hevdet at hvem som helst kunne utført hans bragd og seilt vest over havet. I en middag skal han ha bedt deltagerne om å ballansere et egg på høykant, noe de ikke klarte og hevdet det var umulig. Columbus skal så ha knust enden på egget, som deretter sto stødig. Til protester om at dette var enkelt og at alle kunne gjort det, sier historien at Columbus svarte ”ja, men jeg gjorde det”.

Skandiabankens grep vil neppe ha de samme konsekvensene som Columbus sin oppdagelse, men det er et smart lite trekk. Det gjør også at kunden slipper å vente noen dager ekstra på ny PIN-kode.

Dessuten gjør det at kunder som glemmer koden kan finne den igjen ved å logge seg inn i nettbanken. Hvis man beholder papirlappen med PIN-koden er det alltid en fare for at andre finner den, særlig hvis den oppbevares sammen med kortet. Dette bedrer også sikkerheten.

- Ca 6% av kort som sendes ut fra banker og kortselskaper blir borte i posten. En del av disse blir rett og slett stjålet for å kunne misbrukes. Dette setter vi med det nye systemet en effektiv stopper for, sier leder for banktjenester i SkandiaBanken Gunnar Senum i en pressemelding.

Til toppen