Smart svensk knep skal gi billigere UMTS

Svenske Radio Components har utviklet UMTS-antenner som kan redde Tele2s norske utbygging og gjøre det billig å bruke UMTS. Her er trikset:

Svenske Radio Components har utviklet UMTS-antenner som kan redde Tele2s norske utbygging og gjøre det billig å bruke UMTS. Her er trikset:

I utgangspunktet må basestasjonene, som skal betjene neste generasjon moblitelefoni, stå enda tettere enn dagens GSM-master. Høyere overføringsfart krever høyere båndbredde, noe som med samme effekt gir kortere rekkevidde - med mindre man er kreative.

Siemens, Nokia og Ericsson arbeider alle med bedre antenner som fra en basestasjon skal gi større rekkevidde. De milliarder av kronene som hver av teleselskapene pøser inn i utbygging, skal før eller senere hentes inn fra kundene, noe som kan bety svært høye priser.

En vesentlig reduksjon i antall master vil kunne gi lavere brukerpriser for UMTS.

Det lille svenske selskapet Radio Component hevder at de er i ferd med å slå sine gigantkonkurrenter. Selskapet skal i disse dager starte forberedelsene til produksjon av antennene (bildet over), forteller selskapets administrerende direktør Torbjørn Johnson til digi.no.

Han vil ikke ut med når antennene kommer i salg, men forteller at han vil levere store volumer i år. For han lover nesten utrolige forbedringer.
- I Sverige, som stort sett er flatt vil en mast med våre antenne kunne erstatte ti andre master, sier Johnson til digi.no. Hva det gir i fjell og dal-landet Norge vet jeg ikke.

Johnson bekrefter at det er hans teknologi som har gjort at Tele2 har utsatt sin utbygging. Tele2s norske sjef, Markus Täkte, vil ikke si hvem leverandøren er, men sier at målinger i Norge med GSM-utstyr viser at antall master kan reduseres med minst 30 prosent. Radio Compontents hemmelighet heter phase array, en teknikk for å styre radiostråler elektronisk, ikke mekanisk.

- Teknikken vår lar oss fokusere den tilgjengelige sendekraften i det vertikale planet i stedet for å spre den utover så mye som vanlige antenner gjør. Dette øker rekkevidden mye, særlig hvis du bruker litt høyere master, forteller Johnson til digi.no.

Det mulige dekningsområdet er mer eller mindre det samme som TV-signaler fra en TV-mast, noe som åpner store muligheter for besparelser - hvis du får tilgang. For de norske TV-mastene eies av Norkring, et heleid Telenor-selskap.

- Vi har snakket med flere teleselskaper i Norge, men deres leverandører og utbyggere vil jo gjerne bygge så mange master som mulig og forsøker å bremse oss, påstår Johnson.

Radio Component-antenner er dog dyrere en dagens antenner.
- I dag koster antenner typisk 10.000 kroner og en hel mast-installasjon rundt én million kroner. Med våre antenne øker prisen til 1,3-1,4 millioner kroner, men da kan du altså droppe ni andre basestasjoner, påpåker Radio Component-sjefen til digi.no.

Til toppen