BEDRIFTSTEKNOLOGI

Smart svensk knep skal gi billigere UMTS

Svenske Radio Components har utviklet UMTS-antenner som kan redde Tele2s norske utbygging og gjøre det billig å bruke UMTS. Her er trikset:

1. feb. 2002 - 06:41






Det lille svenske selskapetRadio Componenthevder at de er i ferd med å slå sine gigantkonkurrenter. Selskapet skal i disse dager starte forberedelsene til produksjon av antennene (bildet over), forteller selskapets administrerende direktør Torbjørn Johnson til digi.no.




Johnson bekrefter at det er hans teknologi som har gjort at Tele2 har utsatt sin utbygging.Markus TäkteRadio Compontents hemmelighet heter phase array, en teknikk for å styre radiostråler elektronisk, ikke mekanisk.

- Teknikken vår lar oss fokusere den tilgjengelige sendekraften i det vertikale planet i stedet for å spre den utover så mye som vanlige antenner gjør. Dette øker rekkevidden mye, særlig hvis du bruker litt høyere master, forteller Johnson til digi.no.

Det mulige dekningsområdet er mer eller mindre det samme som TV-signaler fra en TV-mast, noe som åpner store muligheter for besparelser - hvis du får tilgang. For de norske TV-mastene eies av Norkring, et heleid Telenor-selskap.

- Vi har snakket med flere teleselskaper i Norge, men deres leverandører og utbyggere vil jo gjerne bygge så mange master som mulig og forsøker å bremse oss, påstår Johnson.

Radio Component-antenner er dog dyrere en dagens antenner.
- I dag koster antenner typisk 10.000 kroner og en hel mast-installasjon rundt én million kroner. Med våre antenne øker prisen til 1,3-1,4 millioner kroner, men da kan du altså droppe ni andre basestasjoner, påpåker Radio Component-sjefen til digi.no.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra