Smart tekstanalyse åpner nye muligheter

Cyberwatcher-sjef Morten Rynning er klar med en billigere og enklere konkurrent til Fasts søkemotor.

Cyberwatcher-sjef Morten Rynning er klar med en billigere og enklere konkurrent til Fasts søkemotor.

Cyberwatcher er et av selskapene som ble startet under dotcom-bølgen og overlevde. Selskapets system for å overvåke nettsider og varsle om endringer har skapt en imponerende kundeliste, med blant annet Microsoft, IBM, SAP, CA og flere konsulentselskaper.

Nå utvider Cyberwatcher-sjef Morten Rynning kraftig i en ny versjon av sitt produkt.

Hittil har Cyberwatcher analysert og varslet ansatte om relevante nettsider, men nå utvides dette til søke og varsling om internt produserte dokumenter som inneholder tekst. Det er her Fast Search & Transfers søkemotor fokuserer.

Fast tilbyr et mer avansert og dyrere produkt som kan lese ikke bare tekstdata, men også databaser og tall. (Se tidligere sak i boksen til høyre)

Cyberwatcher 2004, som den nye versjonen heter inneholder en rekke nye muligheter. Kjernen i dem er en søkemotor som klarer å ”vekte” hvert ord i et dokument – enten det ligger på nettet eller internt. Dette klarer Cyberwatcher gjennom en database der de har lagret alle ord i mange språk (over 20 millioner) og hvor ofte de vanligvis forekommer.

Det nye systemet finner lignende dokumenter på en mer ”menneskelig” måte. Vanlige, søkesystemer finner bare dokumenter der søkeordet forekommer på akkurat samme måte.

Et tenkt eksempel på hvordan Cyberwatcher-systemet fungerer er et søk på ordet ”Telenor” for å finne relevante nyheter rundt selskapet. Underveis finner Cyberwatcher en artikkel om at Telenor lanserer UMTS og en artikkel om at Netcom planlegger å gjøre det samme. Et vanlig tekstsøk hadde ikke vist Netcom-saken, for ordet Telenor er ikke med, men Cyberwatcher ser at ordene UMTS og lanserer går igjen i begge to og viser frem den absolutt relevante Netcom-saken til brukeren som søker.

I tillegg til nettsider, kan Cyberwatcher overvåke alle typer interne servere med Office-filer, epost, Acrobat-filer, databaser eller for eksempel bildedatabaser med tekst eller stikkord.

Den nye versjonen legger også til en mer intelligent analyse av Internett-søk. Du kan be systemet søke på Google for deg, gå til de mest relevante, hente dokumentene og analysere de slik at du får en mer nøyaktig og bedre liste med treff.

En annen ny mulighet er at du kan overvåke både nettsider og faste søk – og bare få presentert treff der sidene er nye eller endret.

Cyberwatcher kan brukes på flere måter, men den vanligste er å åpne en nettside som et tilpasset din bedrift og få muligheter til å se nyheter om overvåkende stikkord. Nye dokumenter og nye nettsider med de riktige stikkordene dukker opp i forskjellige vinduer.

Men søkeprogrammet kan også brukes mens du jobber.

- Alt for mange ansatte bruker tid på å analysere og skrive ting som allerede er gjort, påpeker Rynning overfor digi.no

Dette mener Rynning han har løst. Cyberwatcher kan kjøres som en liten linjal på toppen av skjermen og analyserer det du skriver – i sanntid, mens du taster inn. Den lille linjalen viser fortløpende det likeste– altså mest relevant – andre interne dokumenter eller nettsiden som finnes om det du skriver om. Du kan så trekke ned en liste med mer.

Eksempelet til høyre viser hvordan linjalen ligger over Word på skjermen og fortløpende har søkt på teksten som er tastet inn om oljepriser og årsaker til økning. I den røde ringen viser Cyberwatcher lenken til den mest relevante likende dokumentet - en artikkel hos Los Angeles Times, men det kunne også vært en epost en kollega hadde skrevet til en kunde.

Teknikken minner om hvordan de dyrere systemene til britiske Autonomy virker, men er mye billigere, hevder Rynning.

Cyberwatcher selges som en startpakke og fire forskjellige moduler, ettersom hva du skal ha. Prisingen bestemmes av antall interne servere, moduler og antall brukere.

- Hele systemet med alle moduler og 10 bruker koster typiske en mellomstor bedrift rundt 100.000 kroner i året, forteller Rynning.

Til toppen