Smart triks for video over ADSL

IBM står klar med en ny teknikk som skal la Telenor og andre teleselskaper lansere billigere video over ADSL.

IBM står klar med en ny teknikk som skal la Telenor og andre teleselskaper lansere billigere video over ADSL.

Ralf Baral, IBMs europeiske sjef for satsingen på smarte hjem, mener teleselskapene sliter. Under dotcom-årene planla de å ikke bare selge linjer, men også tjenester. Særlig video-utleie over bredbånd, såkalt video on demand, skulle bli den nye store inntektskilden og tjenesten som skulle få folk flest til å skaffe seg bredbånd.

Slik har det ikke blitt.

- Dagens ADSL-linjer er egentlig for trege, og teleselskapene må investere enormt i sine transportnett og serverparker for å kunne håndtere at store mengder kunder mottar hver sin videostrøm, påpeker Baral overfor digi.no.

I dag tilbyr den norske ADSL-leverandøren NextGenTel video on demand, men salget har ikke tatt av. Video-signalet er komprimert til 750 kilobit i sekundet, men Baral mener slike tjenester gir for dårlig kvalitet.

IBM og flere andre selskaper, blant annet kabelselskapleverandøren NDS, arbeider derfor med å ta i bruk en mellomløsning som bransjen kaller XVOD - extended video on demand.

- XVOD forhåndsnedlaster de mest populære filmene om natten til TV-dekoderen eller PC-en din. Om natten er teletrafikken lav og det er billig å skru opp farten, påpeker Baral. Å laste ned en og samme fil til mange brukere på en gang reduserer også behovet for investeringer i basisnettet betraktelig, påpeker han.

En TV-dekoder eller PC tilkoblet en XVOD-tjeneste vil vise en meny av ferdig nedlastede filmer og være styrt av et betalingssystem. Løsningen vil gi deg kanskje en uke på å se en film før den slettes og åpner plass til en ny.

Baral mener at kvaliteten på videoen må opp i en fart på 1,8 Mbit i sekundet for å gi den DVD-kvaliteten folk nå venner seg til. Dette klarer ikke dagens vanlige ADSL-linjer å overføre.

- Teleselskapene står i fare for å bli utkonkurrert av kabelselskapene som gir langt høyere båndbredde til sine kunder. XVOD løser mange av teleselskapenes problemer på dette området, hevder han overfor digi.no.

Baral forteller at IBM akkurat er ferdig med utviklingen av sin XVOD-løsning og tilhørende administrasjonssystem ved sitt forskningslaboratorium i Beijing i Kina. Løsningen skal markedsføres overfor verdens teleselskaper over sommeren, får digi.no vite.

Til toppen