FORBRUKERTEKNOLOGI

Smart triks gir bredbånd over strømnettet

Lyse Tele i Stavanger har løst problemene som hittil har hindret e-verk fra å lansere bredbånd over strømnettet.

24. mai 2004 - 09:15

Ideen om å legge datasignaler på toppen av strømmen i vanlig strømnett er besnærende. For alle husstander i vestlige land har to kabler inn - en for telefoni og en for strøm.

Mange har derfor jobbet med data over strømnettet, såkalt powerline-teknologi, men i Norge har alle forsøk strandet på lovverket. For tidligere forstyrret mange elektriske apparater nettspenningen og skapte stråling. Lovverk ble innført som satte strenge grenser for slike uønskede effekter. Inntil nytt EU-lovverk som åpner for datasignaler, sier det gamle lovverket foreløpig nei til all manipulasjon av strømnettet.

I 2001 satte Post- og teletilsynet foten ned i en artikkel i digi.no. Vi kommer på kontroll og stenger, var beskjeden. (Se tidligere sak i boksen til høyre.)

Dette gjorde blant annet at Lyse Energi i Oslo stoppet sitt powerline-prosjekt.

Men Lyse Tele, med Toril Nag i spissen, har likevel lansert. Løsningen er at regelverket bare gjelder 220-voltsnettet inne i huset. Det gjelder ikke kabelen som går fra transformator-stasjonene til huset.

Kundene får dermed bredbånd frem til sikringsskapet. Inne i sikringsskapet får de montert en termineringsboks med en Ethernet-plugg. I denne kobler de så enten en kabel eller kobler til et WLAN-basestasjon, forklarer Nag til digi.no.

- Vi har kjørt en pilot og lanserte for en uke siden. For 325 kroner får de 1 Mbit i sekundet. Installasjonene er gratis, for den er veldig enkel. Responsen har vært overveldende, forteller Nag.

Lyse Tele er mest kjent som selskapet som startet med såkalt trippel-play i Norge. Selskapet gjennomfører dotcom-drømmen med å grave ned en fiberkabel til husstander og serverer dem TV, internett og telefoni over samme kabel.

Bredbånd over strømnettet kan etterhvert bli redningen for mange som i dag bor for langt unna telefonsentralen til å få ADSL.

- En telefonsentral betjener ofte tusenvis av kunder og står langt unna, men en transformatorstasjon står nærmerer fordi den typisk servere strøm til 70 husstander. Foreløpig er avstanden begrenset til 250 meter, men utstyret Lyse Tele bruker nå kan klare 400 meter, forteller Nag

Hun forteller at det ikke er noen fysiske grenser for båndbreddene på strømnett og at Lyse Tele har testet utstyr som øker farten "betraktelig".

- Vi tror strømnett skal kunne skalere parallellt med ADSL, forteller Nag.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.