TELEKOM

Smarte mobiler tar over

Store omveltninger i det europeiske mobilmarkedet.

9. sep. 2011 - 10:03

I årets andre kvartal ble det for første gang sendt ut flere smarttelefoner enn vanlige mobiltelefoner til det europeiske markedet. Det fremgår av en ny rapport fra analysebyrået IDC.

Utsendelsen av vanlige mobiler falt med 29 prosent til 20,4 millioner enheter fra andre kvartal i år til samme kvartal i 2010. Smarttelefoner steg med hele 48 prosent til 21,8 millioner enheter.

Fall i markedet

Dette skjer samtidig som hele mobilmarkedet under ett i Europa faktisk faller for første gang på syv kvartal. Totalt sett blir det altså solgt mindre telefoner, men de som blir solgt er i økende grad smarte nettbaserte mobiltelefoner.

Nettavisen PaidContent.org spurte IDC-analytiker Francisco Jeronimo om årsaken til dette.

–Det kan være fordi at kundene kjøper dyrere telefoner og at de derfor bytter ut enhetene mindre hyppig, sier analytikeren som også peker på at de fleste europeiske teleselskapene selger subsidierte smarttelefoner med lengre bindingstid enn på vanlige telefoner.

Tallene til IDC er ikke salgstall til forbruker, men det som blir sendt fra de ulike mobilselskapene. En forklaring på nedgangen for totalmarkedet kan derfor være at mobilprodusentene klargjør lagrene for en travel høst med mange nye lanseringer.

Samsung leder

Målt i antall enheter som er sendt ut er det Samsung som leder an med 13,9 millioner, eller en markedsandel på 33 prosent. I antall utsendte enheter er dette en vekst på 25 prosent fra samme periode i fjor.

Nokia er den store taperen. De har sendt ut 9 millioner telefoner i årets andre kvartal, mot 16,2 millioner enheter samme kvartal i fjor. Nedgangen er på sviende 44 prosent.

Det er imidlertid HTC som er vekstvinneren. De er den fjerde største aktøren med 3,1 millioner enheter sendt ut i kvartalet, en vekst på 121 prosent. Apple innehar tredjeplassen med 4,6 millioner utsendte telefoner, en oppgang på 64 prosent fra i fjor.

Totalt ble det solgt tre prosent færre mobiltelefoner, både smarte og vanlige, fra andre kvartal i år til samme kvartal i fjor.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.