Smartere søkemotorer gir Fast konkurranse

En ny generasjon smarte søkemotorer gir norske Fast ny konkurranse. Søkemotorene sorterer bedre eller gir ferskere treff.

Til tross for dårlige tider i Internett-bransjen og hard konkurranse, dukker det opp stadig nye søkemotorer. Tre nye aktører tilbyr nye muligheter og kanskje bedre grensesnitt enn de etablerte aktørerene.

De etablerte aktørene som norske Fast Search & Transfer, AltaVista og Inktomi kjemper om å dekke hele Internett og sorterer resultatene mest etter tradisjonelle måte - den som nevner søkeordet ditt oftest kommer på topp. Disse aktørene har allerede blitt utfordret av Google, som forsøker å prioritere sider med mange lenker inn og ut.

Nå kommer det tre nye søkemotorer - Vivisimo, Teoma og Wisenut - som sorterer treffene bedre, skriver Wall Street Journal. For de etablerte søkemotorene serverer stort sett en lang liste med treff. Fast kan vise deg andre treff på servere som kommer opp, men du må bla gjennom treffene for å eventuelt oppdage en interessant server.

De tre nye søkemotorene bruker forskjellige teknikker for å automatisk sortere treffene i grupper og emner. Et søk på Pentium serverer en vanlig liste av treff og en emnesortering på stikkord som Linux, Intel og notebook. Et søk på Lofoten gir emner som reise, turer, galleri og Norge. Teknikkene er ikke perfekte, og stikkeordene er ikke alltid så differensierende, men de nye søkemotorene kan være en svært nyttig hjelp når du skal lete på nettet.

Wisenut har en annen brukervennlige mulighet: Et trykk på "preview-knappen" gir deg en forhåndsvisning av siden du kan gå til uten å forlate søkemotoren.

En fjerde ny søkemotor kaster seg inn i kampen om å finne helt ferske nyheter. Daypop.com holder oversikt over 3.400 nyhetssider og lar deg lete etter helt ferske sider. Daypop konkurrerer blant annet med Moreover. Les: Søk etter helt ferske Internett-sider

Til toppen