Smarthus-protokoll åpnes for eksterne utviklere

Google-eide Nest vil utvide økosystemet.

Smarthus-protokoll åpnes for eksterne utviklere
Utviklere kan nå lage løsninger som samhandler direkte med blant annet Nests termostat. Bilde: Nest Labs

Amerikanske Nest, som eies av Google, kunngjorde i forrige uke at selskapet skal gjøre kommunikasjonsprotokollen, som selskapets smarthus-produkter bruker for å kommunisere med hverandre, tilgjengelig for eksterne utviklere i 2016.

Nest Weave

Protokollen, som kalles for Nest Weave, er utviklet av Nest og skal ta hensyn til at ulike enheter kan ha ulike behov, for eksempel lavt strømforbruk, redundans eller lav forsinkelse.

Nest Weave-protokollen kan brukes av enheter med en enkel mikrokontroller og 64 kilobyte med RAM.

Riktignok ble det allerede i fjor sommer mulig for smarthjem-enheter og programvare fra tredjepartsleverandører å kommunisere med enheter fra Nest. Men denne løsningen krever at kommunikasjonen mellom enhetene må ta omveien via nettskyen.

Les mer: Nest åpner for eksterne utviklere 

Enhet-til-enhet

Nest Weave-protokollen dreier seg altså om kommunikasjon direkte mellom enhetene, noe selskapets egne enheter altså gjør allerede i dag. Denne kommunikasjonen kan skje via enten WLAN/WiFi eller Thread. Det sistnevnte omtales av Nest som en sikker, lav-effekts teknologi for mesh-nettverk, basert på IPv6. Det er en konkurrent til blant annet ZigBee.

Smarthjem-system har eksistert i mange år, uten virkelig å ta av. Det kan være mange grunner til dette, inkludert pris og manglende interoperabilitet mellom leverandørene.

Om den relativt ferske interessen fra giganter som Google og Apple vil bidra til større oppslutning blant boligeiere, gjenstår å se. Men økt konkurranse, bedre interoperabilitet mellom både systemer og leverandører, utvidet funksjonalitet og mer modenhet, kan bidra at til at flere forbrukere våger å investere i et slikt system. Økt tilgjengelighet, gjennom for eksempel vanlige elektronikkbutikker, bidrar selvfølgelig også.

Apple: HomeKit kommer neste måned 

Smartlås

Det er låsprodusenten Yale som skal komme med det første Works with Nest-produktet med Nest Weave-støtte. Låsen, som er oppkalt etter selskapets grunnlegger, Linus Yale, skal kunne betjenes ved hjelp av en smartmobil. Også dette produktet skal lanseres i 2016. Nest har også navngitt en rekke andre leverandører som har forpliktet seg til å lansere produkter med Nest Weave-støtte.

Googles Weave

Det er for øvrig verdt å få med seg at Nest Weave ikke er nøyaktig det samme som teknologien med omtrent samme navn, som ble avduket under Google I/O-konferansen i sommer. Dette forteller Nest til VentureBeat. Googles Weave-protokoll er en del av selskapets Project Brillo, et lettvekts operativsystem beregnet for typiske tingenes internett-enheter.

Det er ventet at Project Brillo med Weave skal åpnes for eksterne utviklere i det inneværende kvartalet.

Google oppgir dog at Weave-protokollen kan brukes til å kommunisere med Nest-enhetene. Dessuten forteller Nest at Googles ny OnHub-ruter vil få støtte for Nest Weave på sikt.

Bakgrunn: – Google kommer med nytt lettvekter-OS