Smartkortsikkerhet i Operas kommende e-post-leser

- Vår smartkortbaserte løsning for kryptering og digitale signaturer, PostSec, skal integreres i neste utgave av e-post-klienten til Opera, opplyser utviklingssjef Åsmund Skomedal på Telenor Conax' stand på CeBIT.

- Vår smartkortbaserte løsning for kryptering og digitale signaturer, PostSec, skal integreres i neste utgave av e-post-klienten til Opera, opplyser utviklingssjef Åsmund Skomedal på Telenor Conax' stand på CeBIT.

PostSec ble opprinnelig utviklet som en løsning for utveksling av dokumenter innen en organisasjon eller med tiltrodde partnere. De grunnleggende funksjonen er kryptering og signering av filer, verifisering av signatur og dekryptering, samt sikker sletting av filer på disk. I bruk krever PostSec at både sender og mottaker er utstyrt med et personlig smartkort og med personlig og privat nøkkel. Systemet åpner også for at grupper kan tilordnes egne krypteringsnøkler.

Signering og kryptering av e-post er en naturlig utvidelse av funksjonaliteten i PostSec, særlig i en tid da dokumenter gjerne sendes som vedlegg til e-post-meldinger.

- Poenget med løsningen er å sikre konfidensialitet og integritet i e-post-meldinger.

Skomedal demonstrerer på en beta utgave av Opera 4.0. Mottak av krypterte og signerte meldinger er fullstendig transparent - så lenge PostSec-kortet er i smartkortleseren og validert av brukeren.

- Når du skal sende en kryptert melding og signere den, haker du av på "secure"-feltet i "compose"-vinduet der du skriver meldingen, forteller Skomedal mens han håndterer Operas kommende e-post-klient.

- Integreringen mellom Opera og PostSec innebærer blant annet at adresseboka til Opera arbeider mot Conax-katalogen for offentlige nøkler. Adresseboka er utvidet med et felt for "referansenummer". Dette er et PostSec-nummer som peker på krypteringsnøkkelen i Conax-katalogen.

Smartkortbasert kryptering og signering betraktes som sikrere enn løsninger der nøkler lagres på en PC. Filer og elektronisk korrespondanse kryptert med PostSec, kan bare dekrypteres dersom man har tilgang til smartkortet der nøkkelen oppbevares.

- Telenor Conax og Opera Software stammer begge fra miljøer rundt det tidligere Telenor Forskning, bemerker Skomedal til slutt. - Vi har hatt et bra samarbeid helt siden Opera ble dannet i 1996.

Les våre øvrige rapporter fra CeBIT 2000:


Komplett videoredigeringspakke fra Matrox
Linux-landing preger CeBIT
Pingviner på CeBITs mest eksklusive PC
Men Cyrix var ikke død
EduPAD kan revolusjonere skolebokdistribusjonen
MMC på 128 MB gir en rekke nye anvendelser
Tommelavtrykk erstatter PIN-kode i smartkortløsninger
Svenskene rekrutterer intenst på CeBIT
Xerox satser på kombiapparater
Kontorutskrifter koster over fem kroner per side
Lara Croft lanserte Voodoo4 og 5
Ericsson valgte Opera-nettleser til skjermtelefonen
Lanserer Sound Blaster Live!-støtte for Mac
SGI klar med avansert Linux-grafikk
Ericsson lager sin communicator
Verdens største dingsebegivenhet eser videre
Seagate hurtigleser Shakespeare på CeBIT
Samarbeid om profesjonell grafikkløsning for Linux
Kunnskapspakker for å gjøre e-kunder lojale
Fullverdig språkteknologi på 36 språk - også norsk
Heretter snakker robotene som mennesker
Trådløst på Internett i hjemmet
Talende e-post fra bærbar terminal
Trår vannet med ny mobil

Til toppen