Smartmobil forstyrrer skredsøker

Redningsfolk finner ikke savnede.

Smartmobil forstyrrer skredsøker
To redningsaksjoner etter snøskred skal ha opplevd problemer fordi signaler fra skredsøker forstyrres av signaler fra smartmobiler. Bilde: Wikimedia Commons

Oslo (NTB): Signalene fra smarttelefonen kan forstyrre skredsøkeren og hindre en effektiv redningsaksjon, frykter Norges Geotekniske Institutt (NGI).

NGI slår alarm etter to skredulykker med dødelig utfall i fjor, skriver VG.

I begge tilfeller er mistanken at signaler fra nye smarttelefoner har forstyrret skredsøkeren så mye at det har forsinket redningen. Rapportene fra de to ulykkene er ennå ikke offentliggjort.

– I begge tilfellene hadde man store problemer med å finne de savnede. Når vi begynte å se på hva som var problemet, skjønte vi at mobiltelefonen kan ha hatt en stor negativ innvirkning under søket, sier senioringeniør Kjetil Brattlien i NGI til avisa.

NGIs undersøkelser viser at forstyrrelser fra nye smarttelefoner er mye større enn fra eldre mobiltelefoner. Jo dårligere dekningen er, jo større blir problemet.

– Hovedfunnet er kort fortalt at smarttelefonen og annet elektronisk utstyr, kan forstyrre et skredsøk så mye at du ikke klarer å finne den savnede, sier Brattlien. (©NTB)