– Smartmobil leveres med skadevare

Selges særdeles billig i Europa.

– Smartmobil leveres med skadevare
Star N9500-mobilen under testing hos G Data. Bilde: G Data

Det tyske IT-sikkerhetsselskapet G Data opplyser at selskapet for første gang har blitt kjent med at en Android-basert smartmobil leveres med omfattende spionvare rett fra fabrikken. Skadevaren er forkledd som Google Play Store, som alltid følger med enheter som bruker Googles egen Android-utgave.

Ifølge G Data sender mobilen personlige data til en server i Kina og kan dessuten installere ytterligere applikasjoner i det skjulte. Disse kan ifølge det tyske selskapet blant annet gjøre det mulig å avlytte samtaler, fjernstyre kameraet og mikrofonen, lese meldinger og fange opp datatrafikk mellom mobilen og for eksempel brukerens nettbank.

Telefonen det er snakk om er levert av kinesiske Star og har modellnavnet N9500. Den er til forveksling lik enkelte nyere Galaxy-modeller fra Samsung. Ifølge G Data tilbys smartmobilen i Europa av store nettbutikker for mellom 130 og 165 euro.

– Mulighetene med dette spionprogrammet er nærmest ubegrensede. Nettkriminelle har full tilgang til smartmobilen, sier Christian Geschkat, en produktsjef hos G Data, i et blogginnlegg.

Ifølge Geschkat var det selskapets sikkerhetsløsning som gjorde utslag hos kunder med denne mobilen. Kundene varslet deretter selskapet.

Skadevare som ble oppdaget skal være trojaneren Android.Trojan.Uupay.D.

– Det eneste brukerne ser er en app med Google Play Store-ikonet som kjører prosesser. Bortsett fra det er applikasjonen fullstendig skjult. Dessverre er det ikke mulig å fjerne trojaneren siden den er en del av enhetens fastvare, og applikasjoner som hører hjemme i denne kategorien kan ikke slettes, forteller Geschkat, som råder de som eier slike mobiler om å returnere dem til forhandleren.

G Data anser prisnivået på enheten som overraskende lavt, sett i forhold til nivået på både maskinvaren og utstyret som følger med – blant annet et sekundært batteri, billader og et ekstra deksel. Tilsvarende produkter fra kjente leverandører koster tre ganger så mye.

– Generelt bør spesielt billige og fristende tilbud på nettet gjøre kundene mistenksomme. Det er ingenting som kommer gratis, sier Geschkat.

Les mer om: