ANALYSER

Smartmobilene har fått lenger levetid

Fører til mindre vekst i etterspørselen.

I gjennomsnitt beholder vi smartmobilen lenger enn tidligere.
I gjennomsnitt beholder vi smartmobilen lenger enn tidligere. Bilde: Shutterstock/Eugenio Marongiu
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
8. juni 2016 - 07:31

Brukere av smartmobiler, spesielt i premiumsegmentet, beholder når telefonen merkbar lenger enn det som tidligere var vanlig. I modne markeder er typisk levetid nå på 2,5 år, ifølge Gartner.

I utviklingsland er den gjennomsnittlige levetiden til dyre smartmobiler ofte noe kortere, mellom 2,2 og 2,5 år, mens enkle mobiler av den klassiske ofte beholdes i tre år eller mer.

Færre subsidierer

Noe av bakgrunnen for at levetiden har økt i de modne markedene, er at mange mobiloperatører har gått vekk fra å subsidiere smartmobiler, noe ofte innebar at abonnentene kunne velge seg en ny mobil med to års mellomrom. 

I stedet har noen operatører og også leverandører som Apple innført innbytteordninger hvor kundene kan bytte inn sin nåværende mobil og få rabatt på en ny. 

– Disse ordningene er ikke for alle, siden de fleste brukere er fornøyde med å beholde telefonen sin i to år eller lenger. Spesielt gjør de dette etter hvert som teknologioppdateringene har blitt inkrementelle i stedet for eksponentielle, sier Roberta Cozza, forskningsdirektør hos Gartner, i en pressemelding.

Dette, kombinert med at metningsgraden for smartmobiler er på 90 prosent i Nord-Amerika, Vest-Europa, Japan og andre modne markeder i Asia og stillehavsregionen, bidrar til at analytikere nå venter langsommere vekst i dette markedet.

Virkelig lav vekst

Gartner mener at det vil bli solgt 1,5 milliarder smartmobiler i 2016, noe som ifølge selskapets tall bare er 7 prosent flere enn i fjor, da veksten i salget var på 14,4 prosent.

IDC opererer med leveranser i stedet for tall i selskapets tilsvarende prognose, som ble utgitt med oppdaterte tall i forrige uke. Tallene er derfor ikke helt sammenlignbare, men også IDC spår at 2016 under ett vil bety betydelig lavere vekst i smartmobilmarkedet enn det som til nå har vært vanlig – faktisk så lavt som 3,1 prosent. 

IDCs oppdaterte prognose for leveranser av smartmobiler globalt i 2015 til 2020. <i>Foto: IDC</i>
IDCs oppdaterte prognose for leveranser av smartmobiler globalt i 2015 til 2020. Foto: IDC

IDC mener at all veksten i år vil skje blant Android-baserte smartmobiler, mens de øvrige plattformene vil oppleve nedgang. Det ventes dog at iPhone-leveransene (iOS) vil øke igjen i årene som kommer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.