Smartmobiler redder Samsung

Sikrer strålende resultatvekst mens andre segmenter opplever motgang.

Smartmobiler redder Samsung
Samsung-forretning i Nairobi i Kenya, der 23 prosent av boligene har innlagt strøm, og 75 pst av innbyggerne har mobiltelefon. Bilde: Trevor Snapp/Bloomberg via Getty Images / All Over Press

Regnskapet til Samsung Electronics, Sør-Koreas største selskap etter markedsverdi, viser at Galaxy-serien av smartmobiler og nettbrett framstår som mirakelkur for et konglomerat som ellers framstiller diverse teleutstyr, pc-er, flatskjermer, minnebrikker, tv-er og så videre.

Sammenliknet med første kvartal i fjor vokser omsetningen med 17 prosent til 53 000 milliarder won (280 milliarder kroner). Driftsresultatet er opp 54 prosent til 46 milliarder kroner. Nettoresultatet er opp 42 prosent til 38 milliarder kroner. For Samsung er det ny kvartalsrekord.

Avdelingen som framstiller smartmobiler står for 62 prosent av omsetningen og for 74 prosent av driftsresultatet. Her er også driftsmarginen bedret, ifølge Samsung.

I andre store satsingsområder, særlig halvlederkomponenter og flatskjermer, er marginene svekket. I omsetning er halvlederavdelingen ned 11 prosent til 45 milliarder kroner. Pc-minne trekker ned, mens mobilminne trekker opp. Flatskjermavdelingen opplevde en omsetning på 37 milliarder kroner, og leverte et driftsresultat på 460 millioner kroner. Prisene på flatskjermer er i kraftig fall.

Les mer om: