BEDRIFTSTEKNOLOGI

SmartShopper fikk (nesten) strømsjokk

Torsdag skrøt SmartShopper over hvor smarte de var. Selskapet inviterte til pressekonferanse i Oslo for å fortelle at de hadde sikret seg en betydelig importkvote på PlayStation2 - ett år før Sony selv kommer på det europeiske markedet med spillkonsollen. Så veldig smarte er SmartShopper dog ikke...

Sigvald Sveinbjørnsson
10. mars 2000 - 18:00

- Nei, maskinen er ikke NEMKO-godkjent, men den er CE-registert. CE står over NEMKO så maskinen er helt lovlig, påsto innkjøpssjef Martin Mathisen i SmartShopper under torsdagens presentasjon av Playstation2.

Men Mathisen tar feil.

Sony har bare lansert Playstation2 i Japan, som har en egen registreringsordning på slikt utstyr. EU har nemlig sitt eget system for merkegodkjenning; CE -en ordning som gjelder i alle EØS- land, deriblant Norge. Da dette systemet ble tatt i bruk i Norge, tok det over for gamle NEMKO, som i dag er et ordinært sertifiseringsselskap.

- Nei, man kan ikke omsette produkter i Norge som ikke er CE-registrert, opplyser Jan Eirik Pettersen til digi.no. Pettersen er senioringeniør ved Produkt- og elektronikktilsynet, hvis oppgave er å påse at lover og regler vedrørende godkjenning og registrering av elektronisk utstyr blir overholdt.

CE-stempelet er en bekreftelse fra produsenten på at produktet de har levert er produsert innenfor de lover og regler som gjelder. Det er produsenten selv som er ansvarlig for at CE-merket kommer på.

"Gutteromsfirmaet" Multimedia Import skal, som digi.no tidligere har skrevet, importere japanske Playstation2-maskiner til Norge. SmartShopper, netthandelen til Internett-selskapet Nethouse, har en eksklusiv rettighet på Playstation2-salg over nettet.

Nå må Multimedia Import og SmartShopper punge ut i dyre dommer for å få maskinen godkjent for bruk i Norge og EU.

Problemet er at de japanske maskinene er ulovlig å omsette i Norge, med mindre den har blitt CE-registrert for slik bruk. Dette hadde ikke SmartShopper eller Multimedia Import tenkt på. Ikke før digi.no gjorde dem oppmerksomme på saken.

- Dette er ikke noe problem, vi har papirer underveis, hevder eieren av Multimedia Import, Stefan Hilt. Ifølge Hilt er det ikke nødvendig med en CE-registrering i Norge, da apparatet er godkjent av japanske myndigheter. Han har fått en avtale med et japansk selskap om retten på å importere maskinen til Norge, påstår han.

SmartShoppers innkjøpssjef var tydeligvis heller ikke klar over reglene da digi.no spurte ham om de japanske spillkonsollene var CE-merket:

- Man trenger ikke å CE-godkjenne et produkt, og det er fullt mulig og lovlig å selge Playstation2 i Norge selv om det ikke er merket med CE. CE-merket, skjønner du, er et merke fra produsenten om at produktet er innenfor standarder. Det er mest en etisk sak, mente Mathisen.

Men Produkt- og elektronikktilsynet er av en helt annen oppfatning.

Overfor digi.no opplyser tilsynet at SmartShopper og Multimedia Import "ville fått store problemer" dersom de ikke hadde CE-registrert spillkonsollene for Europa og Norge. Én av konsekvensene ville vært et forbud mot å selge maskinene som allerede hundrevis av personer i Norge har bestilt.

Da SmartShopper hørte dét, ble det fart i sakene:

Innkjøpssjef Martin Mathisen sier nå at de "vil gå i dialog" med både NEMKO og Produkt- og elektronikktilsynet for å få godkjent Playstation2-konsollene (den japanske versjonen) for salg i det norske og europeiske markedet.

- Vi skal i dialog med NEMKO hvis vi ikke får de dokumentene vi trenger fra leverandøren i Asia. Det ser ut som om vi må CE-registrere produktet, og det skal vi gjøre. Vi vil være seriøse, selv om dette kan medføre at vi blir litt forsinket i utsendelsen av maskinene, sier Mathisen.

Det er ikke kjent hvor mange som har bestilt Playstation2 fra SmartShopper. Multimedia Import skal også levere maskinen til butikker over hele Norge,

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.