Smarttelefonens oppfinner selges

Til spottpris.

Smarttelefonens oppfinner selges
Blackberry, med toppsjef Torsten Heins i spissen, har sett aksjekursen rase mer enn 90 prosent på fem år. Nå håper selskapet at de kan snu trenden ved å bli kjøpt av børs. Men er det håp? Bilde: Mario Tama/Getty Images/All Over Press

For mer enn et tiår siden oppfant det kanadiske selskapet Blackberry det som er blitt allemannseie og milliardindustri. Men selskapet klarte ikke følge med på svingene. Siden 2007, da Apple revolusjonerte markedet med sin iPhone, har det gått bratt nedover for selskapet.

Mandag kom den uungåelige nyheten for alle de som følger dette markedet: Selskapet tas av børs og selges. Kjøperne er et konsortium ledet av Blackberry-aksjonær Fairfax Financial, som eier 9,9 prosent av aksjene i selskapet. Det opplyser selskapet i en børsmelding.

Men fullt så enkelt er det egentlig ikke: Det er bare en intensjonsavtale om kjøp. Nå vil nemlig Fairfax gjennomføre en såkalt due dilligence av selskapet, noe som innebærer at de vil gå gjennom alt av regnskap, kontrakter og markedsforhold for å se om dette kan materialisere seg til et kjøp. Budet fordrer også at Fairfax får finansiert oppkjøpet.

Samtidig skal styret i selskapet, sammen med toppsjef Thorsten Heins, se om det er alternative oppkjøpskandidater. Dette kan fremtvinge et høyere bud fra andre aktører, men siden dette enda ikke har materialisert seg så velger markedet å avvente. Børskursen var mandag kveld under budprisen.

De siste fem årene har aksjekursen til Blackberry falt som en stein. Mandag kveld kom budet på 9 dollr aksjen. De har vært priset til rundt 100 dollar per aksje - for fem år siden.
De siste fem årene har aksjekursen til Blackberry falt som en stein. Mandag kveld kom budet på 9 dollr aksjen. De har vært priset til rundt 100 dollar per aksje - for fem år siden. Bilde: Bloomberg
Budet som Fairfax har gitt i det tentative tilbudet er på 9 dollar per aksje i kontanter, noe som priser Blackberry til 4,7 milliarder dollar, 27,8 milliarder norske kroner. Ifølge Bloomberg News er dette 3,1 prosent over sluttkursen den siste uken, noe som ikke er spesielt mye. Ved slike oppkjøp pleier premien å bli betydelig.

Men spørsmålet er om aksjonærene har så mye større valg enn å godta budet. Selskapet er nemlig i en dårlig forfatning. Blackberrys nye operativsystem har ikke gitt den effekten de forventet, og de måtte forrige uke ta en avskrivning på 960 millioner dollar for sitt lager av usolgte Z10-telefoner. Dessuten varslet selskapet blodige kutt i arbeidsstokken.

Markedsandelen til selskapet er nede på 2,9 prosent i årets andre kvartal, fra 4,9 prosent samme periode i fjor, ifølge tall fra IDC. De er nå den fjerde største plattformen, etter Android, iOS og Microsofts Windows Phone.

– Gårsdagens vinnere er blitt morgendagens tapere. Jeg håper Prem Watsa vet hva han gjør, sier forvalter David Cockfield til Bloomberg News. Watsa er toppsjef i Fairfax, som har lansert budet.

Blackberry er en av flere mobilaktører som ikke har klart å tilpasse set det nye mobil-markedet som ble skapt da iPhone entret markedet i 2007. Tidligere i september ble det kjent at Nokia blir overtatt av Microsoft, mens Google tidligere har kjøpt opp mobildivisjonen til Motorola. Alle tre selskaper har en ting til felles. De var nettopp gårsdagens vinnere - om ble morgendagens tapere.

    Les også: