Smekker nc fra Corel

– Nå er det slutt på de fete boksene, sier Norden-ansvarlige Lars Nielsen i Corel, på PC Expo 97.

– Nå er det slutt på de fete boksene, sier Norden-ansvarlige Lars Nielsen i Corel, på PC Expo 97.

Corels nc er smal og lett, og heter CorelVNC (for video network computer).

Corel Corporation er et kanadisk selskap, først og fremst kjent for tegne- og grafikkpakken Corel Draw, og for SCSI-programvare som løste mange kompatibilitetsproblemer i denne teknologiens første år. De siste årene er virksomheten utvidet til å omfatte blant annet videokonferanser, og selskapet vakte oppsikt da det tok over WordPerfect fra Novell for halvannet år siden. Siden er WordPerfect fornyet i en rekke utgaver – blant annet for DOS – og den tidligere så utbredte tekstbehandleren er innlemmet i en suite kalt Corel Office. De siste månedene har Corel satset sterkt på å utvikle en Java-utgave av Corel Office. Den foreligger nå i en beta-utgave som kan lastes ned fra Corels websted.

– Vi har utsatt lanseringen til en gang på høsten, sier Lars Nielsen. – Vi vil være helt sikker på at programmet fungerer tilfredsstillende i ulike miljøer.

Corel har tidligere, i likhet med de fleste store programvareprodusentene, møtt sterk kritikk for å ha avspist markedet med luset vare.

Nc-en CorelVNC er bygget rundt en variant av PowerPC-prosessoren, kjent som Motorola MPC821. Denne har PowerPC-prosessorens kjerne, utvidet med spesiell tilrettelegging for kommunikasjon. Den ble lansert i august 1995, og var tenkt brukt i bærbare apparater som kombinerer datakommunikasjon, gjenkjenning av skrift og tale, og bildebehandling. Den er tilrettelagt for periferiutstyr etter PCMCIA-standarden, også kjent som PC-kort. MPC821 kan kjøres i opptil 50 MHz, og leverer opptil 66 MIPS.

Standardminne på CorelVNC er 32 MB. Det er utganger til Ethernet og modem, samt serie- og parallellutganger. Parallellutgangen brukes blant annet for å kople til videokamera, slik at apparatet for eksempel kan brukes til videokonferanser. Det er videre utganger til skjerm, tv, mus, tastatur og lydanlegg. Grafikkortet støtter 640x480 punkter i 24-biters farge, og opptil 1024x768 i 16-biters farge. Strømforsyningen krever en ekstern enhet, selve nc-en er vifteløs og følgelig lydløs.

Mikrofon, høyttaler og lydkort er innebygget. Lydstyrken reguleres av en skyvekontroll på selve boksen. Det er ett PC-kort-spor type II/III som kan brukes til ulike oppgaver, blant annet til lagring. Java virtuell maskin og nettleser er innebygget. Corel lover tilgang til Windows- og Unix-applikasjoner med flere, gjennom innebyggede emuleringer.

Corel er i ferd med å utvikle sin neste nc, bygget rundt Digitals StrongArm-prosessor. Selskapet overvåker også en ny trend, der det er snakk om prosessorer, blant annet fra Sun, som eksekverer Java direkte.

Til toppen