RESULTATERFINANS

Smell for Intel

IT-bransjens bjellesau skuffer.

Paul Otellini går snart av som toppsjef for Intel, IT-bransjens kanskje viktigste bjellesau. Fallende PC-salg har gjort et stort innhugg i selskapets resultater det siste året.
Paul Otellini går snart av som toppsjef for Intel, IT-bransjens kanskje viktigste bjellesau. Fallende PC-salg har gjort et stort innhugg i selskapets resultater det siste året. Bilde: Noah Berger/Bloomberg via Getty Images/All Over Press
18. jan. 2013 - 08:40

Intel er som vanlig et av de første teknologiselskapene som leverer kvartalstall på Wall Street, og setter derfor tonen for hvordan investorer og analytikere forholder seg til sektoren. Selskapet utstyrer mer enn 80 prosent av verdens PC-er og er derfor en viktig bjellesau. Resultatene selskapet presenterte natt til fredag tegner et dystert bilde av IT-markedet.

I 2012 falt selskapets omsetning med 1,2 prosent til 53,3 milliarder dollar i forhold til samme periode året før. I samme periode har driftsresultatet falt 16 prosent til 14,6 milliarder dollar mens nettoresultatet har falt 15 prosent til 11 milliarder dollar, melder selskapet i sin resultatrapport.

Fallet økte i fjerde kvartal

Ser vi isolert på fjerdekvartalstallene er det tydelig at nedturen for Intel har tiltatt. Omsetningen i fjerde kvartal falt 3 prosent fjerde kvartal i forhold til samme kvartal året før, mens driftsresultatet er ned med hele 31 prosent, til 3,2 milliarder dollar. Nettoresultatet falt med 27 prosent i perioden, til 2,5 milliarder dollar.

Smell for PC-salget

Det er lett å se hvor inntektstapet har kommet. Det er fallende salg av PC-er som må bære ansvaret for at selskapets inntekter faller. Salg av brikker til PC-markedet, hvor Intel er overlegne, har falt med 6 prosent fra fjerde kvartal 2011 til i samme kvartal i fjor.

Sterkt for servere

Lyspunktet er divisjonen som leverer til servere og datasentre. Her opplevde Intel en inntekstvekst på 7 prosent fra tredje kvartal og fire prosent vekst fra samme periode i fjor. Det gjorde at denne divisjonen omsatte for 2,8 milliarder dollar i fjerde kvartal, substansielt lavere enn PC-divisjonen som omsatte for 8,5 milliarder dollar.

Venter videre fall

Intel forventer at de vil ha en omsetning på 12,7 milliarder dollar i årets første kvartal, noe som vil være et fall fra fjerdekvartal og ned 100 millioner dollar fra samme periode i fjor. Men det tallet som fikk flere til å heve øyenbrynene på Wall Street var hvor mye penger selskapet forventer å bruke på forskning og utvikling i 2013 totalt: 13 milliarder dollar.

Dette skal investeres for å posisjonere Intel i et marked hvor det faktisk er vekst: Nettbrett og smarttelefoner. Her har ARM i dag en helt dominerende posisjon, som Intel er ute etter å utfordre.

Jakter ny toppsjef

I fjor høst ble det kjent at Intels mangeårige toppsjef, Paul Otellini, vil gå av i løpet av april i år.

Det jaktes nå på en etterfølger som vil få en meget vanskelig oppgave: Å beholde Intels teknologi attraktiv for et marked som preges av store omskiftinger takket være PC-ens fall og vekst for nye formfaktorer. Vedkommende som vil ta over etter Otellini vil ha en meget vanskelig jobb med å gjenreise Intel til glansdagene.

Skuffet markedet

Rett før resultatene ble kjent steg aksjene før stengetid på Wall Street. Men i den såkalte «after hours» handelen, hvor investorer kan kjøpe og selge aksjer utenfor den ordinære åpningstiden, falt kursen 5,3 prosent til 21,48 dollar per aksje. Dette priser Intel til 109 milliarder dollar.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.