FORBRUKERTEKNOLOGI

Smertefri overgang til digitalt bakkenett

Mer enn halve folket er overført, og Forbrukerrådet har fått få klager.

29. sep. 2008 - 07:38

Bergen (NTB-Kjell Sletta): Når de analoge senderne tirsdag stenges i Hordaland, er overgangen til det digitale bakkenettet fullført for mer enn halve befolkningen. Overgangen har gått bedre enn ventet.

– Vi synes overgangen har gått veldig smertefritt. En del henvendelser har vi fått, blant annet fra folk som er irritert over at de må kjøpe seg disse boksene. Men det går jo mer på det politiske vedtaket, sier underdirektør Ole Asbjørn Lie i Forbrukerrådet.

Gjennom ett og et halvt år er fylke etter fylke blitt digitalisert. Deretter har det gamle nettet blitt slukket. Tirsdag markeres slukking i Hordaland, og deretter står Møre og Romsdal for tur 28. oktober og Sogn og Fjordane 4. november.

Kjøpt boks
Mellom 400.000 og 500.000 seere brukte det gamle TV-nettet da omleggingen tok til i mars i fjor. De fleste av dem er nå over på det digitale nettet. Noen har valgt parabol, noen får TV-signalene gjennom kabel. Men de fleste har valgt å kjøpe seg en dekoder og abonnere på RiksTV.

– Vi har nå 260.000 kunder på landsbasis. Vi synes overgangen har gått over all forventning, sier informasjonsdirektør Svein Ove Søreide i RiksTV.

– Informasjonen har nådd ut, 98–99 prosent svarer at de kjenner til overgangen før den skjer. Både NRK og TV 2 har vært svært flinke til å få ut informasjon om stengning av det analoge nettet. Det er knapt noen som har blitt overrasket av at skjermen plutselig har blitt svart.

Ikke sinte telefoner
Informasjonssjef Jørgen Thaule i Norges televisjon som bygger ut det digitale nettet bekrefter at overgangen har skapt få problemer.

– Det har gått veldig bra. Selv skeptikerne sier det har gått over all forventning. Vi har knapt fått noen sinte telefoner fra seere som har mistet bildet, sier Thaule.

Forbrukerrådet stilte krav til utbyggingen av bakkenettet før det kom i gang. Blant annet krevde rådet at folk som hadde problemer med å få teknikken til å virke måtte få hjelp.

Thaule sier at inntrykket er at folk har klart å få det til, også eldre personer som ikke er så teknisk kyndige. De som har trengt hjelp har fått det.

Hele landet
Han opplyser at utbyggingen av 452 basissendere over hele landet nå er fullført. De erstatter 2.700 gamle sendere. 98 prosent av befolkningen kan nå ta inn det digitale nettet. De øvrige skal få TV gjennom utbygging av det såkalte skyggenettet eller via parabol.

I november er det formell åpning av bakkenettet i Agder-fylkene, Nord-Trøndelag og de tre nordligste fylkene. Men store deler av befolkningen i de seks fylkene kan allerede ta inn de digitale signalene.

Søreide forteller at RiksTV har fått mellom 6.000 og 7.000 abonnenter i Nord-Norge før de offisielle startdatoene i november.

Bedre utstyr
Hvis de skal skifte TV, kan RiksTVs kunder nå klare seg uten å kjøpe en ekstra boks. Sony, Panasonic og Phillips har fått godkjent TV-modeller med innebygget dekoder.

– Foreløpig er det ikke så mange som kjøper TV med innebygget dekoder, men det kommer flere modeller, og jeg tror salget av disse modellene vil øke sterkt fra julesalget og utover neste år, sier Søreide.

Nå er det også kommet en opptaksmaskin på markedet, og flere opptakere som kan brukes av RiksTV-abonnenter vil komme etter hvert.

Når det gjelder kanaltilbudet via bakkenettet i framtiden kan ikke Søreide love større utvidelser neste år.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

– I tillegg til de 26 kanalene vi tilbyr i dag, kan vi kanskje få plass til to – tre nye neste år. Men når det analoge nettet er slukket over hele landet i slutten av november 2009 blir kapasiteten bedre. Fra 2010 kan vi øke kanaltilbudet betydelig, sier Søreide.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra