BEDRIFTSTEKNOLOGI

Smidigere bestilling med Ajax-teknikker

digi.no starter nå en serie om smart bruk av Ajax. Her er et brukervennlig system for reisebestillinger.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
1. mars 2006 - 10:16

Ajax er en betegnelse på en samling webteknologier som har fått mye oppmerksomhet den senere tiden. I utgangspunktet er ordet Ajax en forkortelse for asynkron Javascript utvidet med XML og er basert på disse og andre kjente webstandarder. Uttrykket ble første gang brukt i denne artikkelen.

digi.no vil derfor i tiden fremover noen ganger i uken kjøre en artikkelserie som vil vise eksempler på bruk av Ajax. Målet er å presentere ideer som våre lesere kan bygge videre på og ta i bruk.

Dagens eksempel, det første i serien, er hentet fra nettstedet til det amerikansk selskapet Backbase. Applikasjonen er en demo av en fiktiv reiseportal hvor brukeren kan bestille både flyreise, hotellrom og leiebil.

Av en eller annen grunn er det veldig ofte lite bekvemt å bruke slike webbaserte bookingtjenester for reiser. Løsningene krever gjerne mange sidevisninger, de glemmer allerede utfylt informasjon (ikke minst hvis du vil endre noe på forrige side) og har lite fleksible filtreringsmuligheter. Dessuten er mye av tilleggsinformasjonen ofte vanskelig tilgjengelig.

Om Backbase' løsning er et skritt i riktig retning, får den enkelte selv vurdere. Vi mener det er en begynnelse, selv om den foreløpig ikke fungerer i Opera og Safari. Støtte for disse nettleserne skal være under utvikling.

Klikk her for å teste Backbase' Travel Portal.

Fortell gjerne din mening i debatten nedenfor. Det er til fordel både for tilbydere og brukere at løsningene er så gode som mulig.

Noe av tankegangen bak Ajax-tilnærmingen er at løsningene skal være plattform- og nettleseruavhengige, at de ikke skal kreve noe form for plugins, samt at de i et nettleservindu skal fungere på lignende måte som det selvstendige applikasjoner. På langt nær alle løsninger som hevdes å være Ajax-baserte fyller alle disse «kravene».

Selv om vi har opparbeidet oss en god liste med Ajax-eksempler, tar vi gjerne imot flere. Eksemplene bør ikke ha identisk funksjonalitet som løsningene vi allerede har presentert. Dessuten må de selvfølgelig være åpent tilgjengelige for testing.

Tipsene kan sendes til harald@digi.no

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.