Smittestopp

Smittestopp-appen klar for lansering etter heroisk innsats. Derfor skal dataene lagres på Azure i utlandet

FHI svarer på hvorfor Simula ble tildelt oppdraget uten konkurranse, valget av servere i Irland og andre kritiske spørsmål.

Folkehelseinstituttet og Simula står bak appen.
Folkehelseinstituttet og Simula står bak appen. (Foto: Stian Lysberg Solum, NTB scanpix)

FHI svarer på hvorfor Simula ble tildelt oppdraget uten konkurranse, valget av servere i Irland og andre kritiske spørsmål.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Folkehelseinstituttets nye app for smittesporing blir lansert under en pressekonferanse med blant andre statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie torsdag. Det fremgår av invitasjonen til den daglige pressekonferansen, som starter klokka 16.

(Oppdatert: Smittestopp-appen kan nå lastes ned på Android-telefoner og til Iphone her.)

En rekke personer er kritiske til appen, som har utløst bekymringer knyttet til blant annet personvern, formålsutglidning, sikkerhet og manglende åpenhet.

Målet er å redusere utbredelsen av koronavirus gjennom et enkelt, digitalt hjelpemiddel som ligger i bakgrunnen på telefonen til hver enkelt. Det opplyser det statlig heleide innovasjonsselskapet Simula.

Les også

«Heroisk innsats»

Det var Simula som tok kontakt med Folkehelseinstituttet (FHI) for å tilby sine tjenester. Utviklingsarbeidet har vært ledet av professor Olav Lysne og research-professor Ahmed Elmokashfi.

– Sammen med et team på 20 forskere har disse gjort en heroisk innsats som startet 13. mars og har pågått hver dag siden med svært lange arbeidsdager, skriver forskningsorganisasjonen i en redegjørelse.

Videre takker de industripartnere, især ansatte i Scienta og Shortcut, for å ha «spilt en helt avgjørende rolle» i utvikling og testing av appen.

En ekspertgruppe har kommet med innspill til tekniske endringer. De siste dagene er det tatt flere grep med mål om å herde løsningen. Ifølge FHI inkluderer dette penetrasjonstesting både av appen og backend, utført av eksterne fra Transcendent Group og Mnemonic, så vel som bistand fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

Azure i Irland

NRK skrev onsdag at appen, som er frivillig å laste ned, vil registrere hvor du er og hvem du er, med en oppløsning på nærmest hvert minutt.

All denne informasjonen skal lastes opp i skyplattformen Microsoft Azure med servere plassert i Irland, ifølge NRK.

Lenger ned i saken kan du lese FHIs svar om hvorfor den omfattende datainnsamlingen skal lagres i utlandet. Digi har foreløpig ikke lyktes med å oppnå kontakt med professor Olav Lysne i Simula. Microsoft åpnet egne datasenterregioner i Norge i fjor høst.

Derfor ble det ingen konkurranse

Gun Peggy Knudsen er fungerende assisterende direktør på Folkehelseinstituttet.
Gun Peggy Knudsen er fungerende assisterende direktør på Folkehelseinstituttet. Foto: FHI

Andre spørsmål som melder seg er hvorfor FHI har tildelt oppgaven til Simula, uten å la noen andre få kjempe om leveransen. Hvilke vurderinger ligger bak å ikke konkurranseutsette oppdraget?

– Det var i denne situasjonen behov for å handle raskt. Folkehelseinstituttet og Simula har over en lengre periode hatt dialog. Simula skisserte raskt hvordan de kunne bidra med kompetanse og leveranser i dette prosjektet. Omfang, leveranser og tilpasninger er blitt utformet underveis, under stort tidspress på grunn av pandemien og utbruddets art, svarer Gun Peggy Knudsen i en e-post til Digi.

Hun er fungerende assisterende direktør ved FHI, og har også vært prosjektleder for appen.

Appen koster ikke 45 millioner alene

Norske myndigheter skal ha satt av 45 millioner kroner til digital smittesporing og appen Smittestopp, ifølge medier som Dagens Næringsliv, Khrono og Kampanje.

Gun Peggy Knudsen tydeliggjør for oss hva pengene faktisk går til.

– Utvikling av appen koster ikke 45 millioner kroner. Appen er en del av en større løsning for digital smitteoppsporing. Vi har et budsjett for hele totalløsningen, inklusive drift, forvaltning og lagring ut 2020 på cirka 45 millioner kroner, dette inngår i en nasjonal e-helseportefølje. Utvikling av selve appen utgjør under 20 prosent av kostnadene, sier FHI-toppen.

Kan bli flyttet til Norge senere

NRK har skrevet at data fra Smittestopp-appen skal lastes opp i Microsofts datasenter i Irland. Hvorfor er denne regionen valgt? Microsoft har nylig åpnet egne datasentre i Norge. I hvilken grad er datalagring i utlandet problematisert i arbeidet med appen? Hva er årsaken til at dataene ikke skal lagres på norsk jord?

– Det har vært viktig for oss å ha lagring innenfor EU/EØS-regionen, og valget av Irland er basert på funksjonalitet og kapasitet. Nødvendige komponenter var tilgjengelige i Irland, og ikke i Norge. Dette er vurdert i ROS-arbeidet. Når nødvendig funksjonalitet er på plass i Norge vil vi kunne flytte løsningen fra Irland til Norge, avslutter Gun Peggy Knudsen, fungerende assisterende direktør ved FHI i svaret til Digi.

Les også

Kommentarer (15)

Kommentarer (15)
Til toppen