TELEKOM

SMS er 20 år

Den første meldingen var en litt tidlig julehilsen.

Ifølge ITU ble det sendt 6,1 billioner SMS-er globalt i 2010.
Ifølge ITU ble det sendt 6,1 billioner SMS-er globalt i 2010. Bilde: PantherMedia
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. des. 2012 - 13:10

Den 3. desember 1992 sendte Neil Papworth, den gang en testingeniør i det britiske selskapet Sema, en tekstmelding fra en pc til Orbitel 901-telefonen til Vodafone-direktør Richard Jarvis. Meldingen inneholdt teksten «MERRY CHRISTMAS». Dette anses som verdens første tekstmelding basert på SMS, som står for Short Message Service. Først noen måneder senere ble den første meldingen sendt fra en mobiltelefon. Dette skal ha blitt gjort av en finsk ingeniørstudent tilknyttet Nokia.

SMS-tjenesten er basert på det noe eldre GSM-systemet. Den første kommersielle SMS-tjenesten ble lansert av Telia (i dag TeliaSonera) i 1993, selv om GSM-nettene i Vest-Europa hadde sovende støtte for teknologien helt fra begynnelsen.

SMS-sentralen (Short Message Service Centre - SMSC) til Telia ble levert av Aldiscon. Også Televerket (Telenor) fikk sin første SMSC i 1993, levert av CMG. Begge de to leverandørene er nå integrert i Acision. Disse hadde ifølge Acision kapasitet til å betjene ti meldinger i sekundet.

Opprinnelig kunne man bare sende opptil 160 tegn (avhengig av tegnsett) om gang i hver tekstmelding. Senere har systemet kunne dele opp teksten brukeren ønsker å sende slik at den automatisk fordeles over flere meldinger. Begrensningen førte likevel til at mange lærte seg å skrive svært korte meldinger med et tilpasset SMS-språk.

Etter hvert fant man flere bruksområder for SMS, for eksempel i forbindelse med en rekke opplysningstjenester, til avstemninger under direkte tv- og radiosendinger, samt til å utføre transaksjoner i banken.

Opprinnelig ble SMS-tjenesten tilbudt gratis, men det var ikke nok til å at tjenesten virkelig tok av. En begrensende faktor var nok den at det ikke mulig å sende tekstmeldingene på tvers av mobiloperatører før i 1999. Telenor og NetCom åpnet riktignok for dette allerede i 1997.

Enkelte ble ekstremt hurtige til å skrive tekstmeldinger på slike tastaturer. <i>Bilde: PantherMedia</i>
Enkelte ble ekstremt hurtige til å skrive tekstmeldinger på slike tastaturer. Bilde: PantherMedia

I Norge vokste bruken av SMS særlig fra 1999 til 2007. Ifølge tall fra Post- og teletilsynet som er gjengitt av NRK.no, ble det sendt 515 millioner SMS-er i 1999. I 2000 var dette mer enn doblet, til 1,241 milliarder. Veksten fortsatt helt fram til toppåret 2009, da det ble levert 6,529 milliarder SMS-er. I 2010 ble det registrert en nedgang i bruken av SMS, men ifølge Post- og teletilsynet var det i første halvdel av 2012 på nytt en oppgang.

Årsaken til nedgangen antas å være oppblomstringen av sosiale medier, samt muligheten til å benytte disse ved hjelp av smartmobiler. Likevel, i første halvår i år sendte hver norske mobilkunde i gjennomsnitt 103 tekstmeldinger i måneden.

Det har vært noen kontroverser knyttet til SMS. Ikke minst gjaldt dette prisen. Tidligere var det ikke uvanlig at man måtte betale flere kroner per melding, noe som ga en temmelig høy pris per tegn. SMS ble derfor regnet som noe av en melkeku for teleoperatørene. Men lite tyder på at prisen i noen særlig grad begrenset veksten i bruken av tjenesten.

Rundt årtusenskiftet var dessuten SMS-spam, masseutsendelser av uønskede tekstmeldinger, et betydelig problem. Det gikk flere år før EU til slutt valgte å forby det hele.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.