TELEKOM

SMS erstatter frimerker

Danmark og Sverige vil ha mobilporto. Posten Norge henger etter.

10. mars 2011 - 12:56

Danmark innfører mobilporto som alternativ til frimerker fra neste måned. Også svenskene vurderer samme løsning, ifølge Sydsvenskan.

Alle som sender brev og pakker skal kunne kjøpe porto via en tekstmelding.

I retur får man en tolvsifret kode over tre rader. Koden skriver kunden selv rett på brevet der frimerker normalt festes.

Ettersom brev og pakker uansett må passere postens avlesere skal ikke tallrekken innebære noen større risiko for forfalskning enn med vanlig frankering.

- Frimerker er ikke noe annet enn dokumentasjon på at formidlingstjenesten er forhåndsbetalt, sier avdelingsdirektør Torstein Olsen i Post- og teletilsynet (PT) til digi.no.

PT ser derfor ingen problemer med å innføre en alternativ betalingsmodell for porto slik man nå gjør i våre naboland, men sier dette ikke er opp til dem.

Ikke i Norge

Ballen ligger hos Posten Norge, men de har ingen tilsvarende planer.

- Vi har rett og slett ikke vurdert det, og noe slikt kommer neppe i overskuelig fremtid, sier informasjonssjef Jørn Michalsen til digi.no.

I Norge sendes det årlig rundt 900 millioner brev og 36 millioner pakker. Da er reklame holdt utenom. Mesteparten av forsendelsene er imidlertid betalt med frankeringsmaskiner.

Det er likevel et betydelig antall brev og pakker som fremdeles sendes med frimerker på gamlemåten.

- I fjor solgte vi 106 millioner frimerker, sier Michalsen i Posten Norge.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.