TELEKOM

SMS-priser reguleres kun på grossist-nivå

EU-kommissær Viviane Reding presiserer sin trussel mot Europas teleoperatører.

15. feb. 2008 - 11:33

I en redegjørelse for EU-parlamentet i går presiserte EUs telekom-kommissær hvordan hun har tenkt å regulere satsene som mobilbrukere må betale for SMS-meldinger og dataoverføringer over landegrensene. Reding sa i forrige uke at dersom prisene til forbrukerne ikke er nede på et tilfredsstillende nivå per 1. juli i år, vil hun iverksette tiltak for å tvinge operatørene til å sette ned satsene.

    Les også:

Redings utspill utløste to typer reaksjoner fra Europas mobiloperatører. Samtidige med at flere umiddelbart sa at de ville redusere sine satser, advarte mange også mot ethvert forsøk fra EU-kommisjonens side på å regulere roaming-satsene for SMS og dataoverføring i mobile nett.

Det operatørene fryktet framfor alt, var en regulering av prisene på forbrukernivå, slik EU innførte for roaming av mobilsamtaler i fjor.

Til EU-parlamentet presiserte Reding at en eventuell regulering ikke vil foregå på konsumentnivå, men på grossistnivå.

– Det innebærer at EU vil innføre tak på hva operatørene kan kreve av hverandre når de formidler SMS og data til abonnenter som oppholder seg i et utlandet, og ikke regulere selve prisene til brukerne, forklarer direktør Willy Jensen i det norske Post- og teletilsynet til digi.no. – Det er en type regulering vi prinsipielt er enig i. Vi er svært glad for at Reding presiserer at hun ikke vil regulere konsumentprisene.

Reding forklarte til EU-parlamentet at hun ville sikre selve grunnlaget som operatørene bygger sine konkurrerende forretningsmodeller på.

– Dette grunnlaget er grossist-tariffene. Der er forskjellene enorme, ville, og de bør trekkes ned til et nivå der konkurranse kan få noe å se for tjenestene, sa Reding.

Reding viste til at grossistprisene for å roame dataoverføringer varierer innenlands mellom 0,01 euro og 1,00 euro per megabyte, og mellom 5,24 euro og 11,00 euro per megabyte over landegrensene. Etter hennes utspill i forrige uke, har noen operatører satt ned sine satser for dataroaming til 0,25 euro per megabyte.

EU-kommissæren gjentok at den store forskjellen i prisnivå mellom nasjonal og internasjonal roaming av SMS er ubegrunnet og utålelig.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.