TELE-KOMMUNIKASJON

SMS-tallene vi ikke forstår

Antallet tekstmeldinger er økende, sier Telenor.

Joda, det sendes stadig flere tekstmeldinger. Men ikke på nyttårsaften, ifølge informasjonssjef Per A. Meling i Telenor.
Joda, det sendes stadig flere tekstmeldinger. Men ikke på nyttårsaften, ifølge informasjonssjef Per A. Meling i Telenor.

- Vi er ikke så veldig overrasket. Det har vært en økning både i antallet sendte SMS og MMS gjennom det siste året. Enkelte fredager er vi oppe i 14 millioner tekstmeldinger, sier Telenors infosjef Per A. Meling.

Det virker rart i en tid da anslagsvis 2,7 millioner nordmenn er aktive Facebook-brukere, kanskje så mange som én million kan sende fritt via iMessage på folketelefonen iPhone (om lag 1 million i Norge, ifølge Ipsos MMI-tall). For ikke å glemme en flora av andre gratistjenester og plattformer.

digi.no ringte Meling i anledning tall fra nyttårsaften, da Telenor målte 19,9 millioner SMS i sitt norske mobilnett. Det er 2 millioner færre enn de slynget ut på samme tid året før.

Rekordåret

Etter jevnt sig nedover siden rekorden nyttårsaften 2007, da det ble sendt 28 millioner tekstmeldinger, tror telegiganten nå at nedgangen har flatet ut.

Det rare er at tekstmeldingen er «helt ute» når vi spør et tredvetalls kolleger i mediehuset vårt Aller Media. Folk som for to-tre år siden fikk flere titalls eller hundre tekstmeldinger, forteller at de nå får en håndfull eller mindre på årets siste festdag.

Like entydig er svarene undertegnede og andre i digi.no-redaksjonen får når vi spør venner på Facebook. Særlig de gamle fellesmeldingene til venner og bekjente går nå nettopp der, og ikke bredt ut til kontaktlisten på mobiltelefonen, lyder tilbakemeldingene.

Sånn kan det ikke være overalt, for da ville Telenors SMS-fall vært langt mer dramatisk. Vår uformelle spørring er ikke noe representativt utvalg.

- Jeg går bare utifra statistikken og det som ble registrert hos oss. Tallet vårt er reelt det, sier Telenors informasjonssjef, som altså sikter til snaut 9 prosent nedgang for SMS nyttårsaften og bare 0,45 prosent færre MMS mot året før.

Melkeku

SMS har i over femten år vært en diger melkeku for telebransjen. I 2011 ble det sendt 6,4 milliarder tekstmeldinger her til lands, ifølge tall fra Post- og teletilsynet.

Med en antatt snittpris på 50 øre stykket utgjorde det en årsomsetning på godt over tre milliarder kroner, med marginer skyhøyt over ordinær datatrafikk.

Spår liten nedgang

Meling som selv har iPhone og (en ikke fullt så aktiv) Facebook-profil erkjenner at heller ikke han sender så mange nyttårshilsner med tekstmeldinger som før.

- Jeg har sendt en god del, men før sendte jeg gjerne til alle telefonkontaktene. Nå tar jeg et engere utvalg, sier han.

- Hvordan tror du trenden blir nyttårsaften 2013?

- Vi har sett en nedgang på cirka to millioner fra i fjor. Nedgangen neste år tror jeg ikke blir så veldig stor, det vil stabilisere seg på 18-19 millioner. Fallet blir neppe større enn en million tekstmeldinger, men det er vanskelig å spå, sier Per A. Meling.

Telenor har ifølge ham ikke beregnet tapet av inntekter, som følge av det brede inntoget av sosiale medier og gratistjenester de siste årene.

- De fleste i dag har abonnementpakker som inkluderer både ringeminutter og meldinger. Vi merker derfor ikke så mye til det. Det jevner seg ut med økt databruk, sier informasjonssjefen i Telenor.

Til leserne våre: Hvor mange SMS fikk du på nyttårsaften? Hva tror du forklaringen på at antallet tekstmeldinger ikke har falt ytterligere kan være?

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.