RESULTATERFINANS

Snabe trekker seg som SAP-sjef

Bill McDermott blir selskapets eneste CEO.

Bill McDermott (til venstre) og Jim Hagermann Snabe forsikrer at deres vennskap og partnerskap vil komme SAP til gode når McDermott blir enerådende CEO og Snabe går fra ledergruppen til styret.
Bill McDermott (til venstre) og Jim Hagermann Snabe forsikrer at deres vennskap og partnerskap vil komme SAP til gode når McDermott blir enerådende CEO og Snabe går fra ledergruppen til styret. Bilde: SAP
22. juli 2013 - 08:53

Siden februar 2010 har tyske Jim Hagemann Snabe og amerikanske Bill McDermott fungert som likestilte toppsjefer i den tyske programvaregiganten SAP. I forkant av selskapets årsmøte for aksjonærer i mai 2014 har styret innstilt på at McDermott fra da fungerer som eneste toppsjef, mens Snabe forlater ledergruppen for å bli styremedlem.

I pressemeldingen fra SAP oppgir Snabe (47) personlige grunner til at han tar på seg en annen rolle i SAP.

– Etter mer enn tjue år i SAP har jeg besluttet at det er på tide å innlede den neste fasen i min karriere, nærmere min familie.

I resten av uttalelsen gir Snabe mye ros til SAP generelt og McDermott spesielt. Styreleder, medgründer og tidligere toppsjef Hasso Plattner roser både Snabe og McDermott.

Både McDermott og Snabe sier de vil videreføre sin «partnerskap og vennskap» med hverandre, og at rolleomfordelingen vil gjøre SAP «enda sterkere».

Verken McDermott eller Snabe har vært tilgjengelige for intervjuer, skriver Wall Street Journal.

SAP har tradisjon for likestilte toppsjefer. Gründerne Henning Kagermann og Hasso Plattner alternerte i mange år, helt til Kagermann ble eneste toppsjef i 2003. I april 2008 ble Leo Apotheker utnevnt til likestilt toppsjef med Kagermann. Så trakk Kagermann seg, og i sju måneder, fram til februar 2010, var Apotheker enerådende. Etter et særdeles elendig kvartalsregnskap meldte SAPs styre at de ikke aktet å fornye kontrakten hans. Apotheker reagerte ved å trekke seg med øyeblikkelig virkning. Han dukket seinere opp som kortvarig toppsjef i HP, der han gjorde enda mindre lykke.

Under McDermott og Snabes felles ledelse har årsomsetningen økt fra 11 milliarder euro (2009) til 16,2 milliarder euro (2012). Aksjekursen har økt med 70 prosent og det er brukt 14 milliarder euro på ulike oppkjøp, hovedsakelig innen mobil og nettskyen. De største er Sybase i 2010 (5,8 milliarder dollar), SuccessFactors (3,4 milliarder dollar) i 2011, og Ariba (4,3 milliarder dollar) i 2012.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.