BEDRIFTSTEKNOLOGI

Snakk til nettleseren

Google Chrome 11 har fått taleteknologi.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. apr. 2011 - 08:42

Google kom i går med Chrome 11. Det ser ut til at Google bare har rukket å få med én eneste større nyhet i denne versjon, nemlig taleteknologi. I tillegg er listen over feil som har blitt rettet svært omfattende. Dessuten det blitt fjernet hele 25 ulike sårbarheter fra nettleseren, hvorav 16 anses som høyst alvorlige.

Taleteknologien som Chrome 11 er utstyrt med, er basert på W3Cs Speech Input API og er tidligere omtalt her. Selve talegjenkjenning gjøres på serversiden av en tjenesteleverandør.

Foreløpig er et nok ganske begrenset med nettsteder som er i stand til å tolke det brukerne sier. Google nevner bare selskapets egen Translate-tjenesten, som er i stand til å forstå engelsk tale.

Dersom man klikker på det vesle mikrofonikonet nederst til høyre i tekstfeltet på Translate-siden, vil tjenesten vente på at brukeren sier noe. Dersom dette skjer innen rimelig tid og dersom snakkingen skjer uten særlige opphold, vil det man sier bli presentert som tekst på skjermen.

Nå kan man prate på engelsk til Google Translate, dersom man benytter Chrome 11. Men i likhet med oversettelsene til andre språk, fungerer det ikke like godt hver gang.
Nå kan man prate på engelsk til Google Translate, dersom man benytter Chrome 11. Men i likhet med oversettelsene til andre språk, fungerer det ikke like godt hver gang.

Det er i alle fall målet, men perfekt er det ikke. Når undertegnede forsøker, oppfattes noe helt greit, men like ofte er tolkingen helt på jordet. Stemmebruken, uttalen, hastigheten man snakker og trolig også bakgrunnsstøy ser ut til å påvirke resultatene.

I nettlesere for pc-er er det nok heller ikke oversettelse av tale som blir det viktigste bruksområdet for slik teknologi. Med den nåværende utgaven av teknologien, vil det nok være langt bedre å knytte bruken til begrensede ordlister, for eksempel talekommandoer som man kan gi til webapplikasjoner.

Fra og med Chrome 11 har nettleseren også tatt i bruk den nye og allerede omdiskuterte logoen.

Den nye og enklere Chrome-logoen.
Den nye og enklere Chrome-logoen.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.