Snapdragon blir mye kraftigere

Qualcomm vil klokke opp neste generasjons mobilprosessorer til 2,5 GHz.

Snapdragon blir mye kraftigere

Qualcomm vil klokke opp neste generasjons mobilprosessorer til 2,5 GHz.

Qualcomm presenterte i går tre kommende, ARM-baserte prosessorer i neste generasjon av selskapets Snapdragon-familie. De tre kommende brikkene er basert på en ny mikroarkitektur som har kodenavnet Krait, som skal gi langt mer energieffektiv regnekraft.

Ifølge Qualcomm vil kjernene i de nye prosessorene kunne klokkes opp til 2,5 GHz. Ytelsesforbedringen, sammenlignet med dagens brikker, skal være på opptil 150 prosent. Samtidig lover selskapet en reduksjon i effektbehovet på 65 prosent.

De tre nye brikkene kalles MSM8930, MSM8960 og APQ8064. De vil leveres med henholdsvis én, to og fire kjerner som kan klokkes asynkront.

Integrert i de samme brikkene vil man finne radioer for LTE og eldre mobilnett, WLAN, GPS, Bluetooth og FM. De vil også støtte NFC (Near Field Communication) og foto- og video-opptak og avspilling med stereoskopisk 3D (S3D).

Brikkene vil også inkludere en ny serie med Adreno grafikkprosessorer med opptil fire 3D-kjerner. Den kraftigste modellen, Andreno 320, skal levere opptil 15 ganger mer grafikkytelse enn den originale Adreno-GPU-en. Den skal leveres sammen med APQ8064 og vil ifølge Qualcomm ha en grafikkytelse som tilsvarer den til dagens nyeste spillkonsoller. GPU-en støtter også avspilling av 1080p-video via HDMI.

De to øvrige Adreno-modellene vil leveres sammen med henholdsvis MSM8930 og MSM8960. Den svakeste, Adreno 305, skal tilby omtrent seks ganger ytelsen til den originale Adreno-prosessoren, mens Adrone 225 vil levere åtte ganger ytelse til den første Adrone-GPU-en.

De kommende brikkene vil baseres på 28 nanometers prosessteknologi.

Man bør ikke holde pusten i vente på at det kommer produkter basert på disse brikkene. Qualcomm vil begynne å tilby testeksemplarer av MSM8960 i løpet av neste kvartal, mens slik testversjoner av MSM8930 og APQ8064 først er ventet i begynnelsen av 2012.

De nye Snapdragon-modellene vil dermed konkurrere mot blant annet TIs OMAP 5-familie, som ble avduket i forrige uke.

    Les også:

Til toppen