BEDRIFTSTEKNOLOGI

Snapdragon-prosessor får to kjerner

Åpner for langt kraftigere mobiler og smartbooks.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
20. jan. 2010 - 13:32

Qualcomm planlegger flere nye og kraftigere utgaver av selskapet Snapdragon-prosessor. Snapdragon er egentlig et brikkesett bestående av en CPU med støtte for ARM V7-instruksjonsettet og en hel del støttefunksjonalitet for blant annet multimedieavspilling og mobiltelefoni.

Enkelte av kommende utgavene av Snapdragon vil bli brukt i både mobiltelefoner, men de kraftigste er nok først og fremst beregnet for bruk i smartbooks.

Smartbooks er en relativt ny kategori datamaskiner som skal hente det beste fra både smartmobiler og netbooks. Den største forskjellen mellom smartbooks og netbooks er at mens netbooks vanligvis er basert på Intels Atom-prosessor, er smartbooks nesten utelukkende utstyrt med ARM-baserte prosessorer. ARM-prosessorer brukes i så godt som alle smartmobiler på markedet.

I et intervju med TechRadar forteller Luis Pineda, øverste produktansvarlig i Qualcomm CDMA Technologies, at selskapet planlegger å lansere en tokjernet Snapdragon-prosessor som er klokket til 1,5 GHz. Modellen som brukes i de kraftigste av dagens smartmobiler, QSD8250, er vanligvis klokket til 1 GHz.

Dagens Snapdragon-brikker består av komponenter laget med 65 eller 80 nanometers prosessteknologi. Ifølge Pineda vil selskapet begynne å levere Snapdragon-prosesser basert på 45 nanometers prosessteknologi allerede denne måneden. I første rekke gjelder dette modellserien 8X50A, som vil kunne klokkes opp til 1,3 GHz.

Modellserien med to kjerner, QSD8x72, vil også være basert på 45 nanometers prosessteknologi. Den skal settes i produksjon i andre halvår og vil ifølge Pineda dukke opp i produkter i 2011.

Ifølge Qualcomm skal den tokjernede Snapdragon-familien ha støtte for skjermer med WSXGA-oppløsning (1440 x 900 piksler), videoavspilling og -opptak med full HD-oppløsning (1080p), forbedret 3D-grafikk og støtte for raskere mobil bredbånd, inkludert HSPA+.

Qualcomm er på ingen måte den eneste som lager ARM-baserte prosessorer og brikkesett, men mens de fleste av konkurrentene baserer brikkene på ferdigdesignede kjerner fra ARM, er det kun instruksjonssettet Qualcomm har lisensiert fra ARM. Det gir selskapet større fleksibilitet til å gi brikkene de egenskapene selskapet ønsker. Men Qualcomm er heller ikke alene om å gjøre det hele på denne måten.

I tillegg har blant annet Intel og Nvidia begynt å interessere seg for smartmobilmarkedet. Intel kommer snart med selskapets Mooorestown-plattform, mens Nvidia viste fram sin andre utgave av Tegra-plattformen tidligere denne måneden.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.